Het Parlement van Portugal heeft tegen een verbod op races met galgo’s gestemd. De dierenpartij PAN en de rechtse partij Bloco de Esquera presenteerden een initiatief om aan dit dierenleed een einde te maken. Ze kregen steun van de Groene partij en 12 socialistische parlementsleden, maar dit was niet voldoende om de renwedstrijden te verbieden.

galgo's
Portugal blijft races met galgo’s toestaan | Foto: Pixabay

De partijen die tegen het verbod stemden gaven als argument aan dat dit verbod een aanval was op de natuurlijke aard van de galgo, en dat deze honden geboren worden om te rennen en dat het initiatief gebaseerd is op een verdraaiing van de realiteit én onwetendheid. Dit was een reactie op de veelvuldige bewijzen dat de renwedstrijden voor galgo’s leed veroorzaken in de vorm van letsels en zware trainingen. Sommige dieren overleven de rennen zelfs niet door hartproblemen of zware verwondingen die ze oplopen tijdens de wedstrijden.

Verbod in andere landen

DutchGalgoLobby betreurt het dat het Parlement in Portugal niet inziet dat de renwedstrijden met galgo’s veel dierenleed tot gevolg hebben. In veel landen vindt er momenteel een discussie plaats over het dierenleed in de renbaan. Argentinië verbood de races met greyhounds in 2016 en de staat Florida (Verenigde Staten) besloot in 2018 de races met greyhounds te verbieden. Macau (China) sloot vorig jaar haar enige racebaan waarmee een einde kwam aan de races in de stad, de enige legale renbaan van Azië. Recentelijk kwam naar voren dat in het Verenigd Koninkrijk en Ierland jaarlijks duizenden greyhounds sterven als gevolg van de races. In Spanje, waar er zowel gejaagd wordt met galgo’s als dat er races plaatsvinden, zijn ze steeds controversiëler, maar de politiek heeft dit onderwerp nog niet op de politieke agenda geplaatst. Hopelijk waait het debat ook over naar Spanje en komt hier snel een einde aan de races en de jacht met galgo’s. DutchGalgoLobby blijft zich onvermoeibaar inzetten om een einde te maken aan de galgoproblematiek in Spanje.

Persbericht DutchGalgoLobby