Een jagersvereniging uit Polen heeft de plannen van de Poolse regering om het grootste deel van de populatie wilde zwijnen af te schieten, bestempeld als “ziek in het hoofd”. Het Poolse ministerie van Milieu had dit plan opgevat om het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) te bestrijden, een ziekte met een hoog sterftecijfer onder varkens in de vee-industrie. Zo’n 210.000 van de circa 230.000 wilde zwijnen zouden de komende maanden door de jagers moeten worden afgeschoten.

wilde zwijnen
Poolse jagers tegen plan afschieten 210.000 wilde zwijnen | © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Om jagers aan te moedigen de wilde zwijnen te schieten, biedt de staat hen een beloning van maximaal 150 euro voor een volwassen zeug.

Maar wetenschappers en jagers protesteren hevig tegen dit plan. In een open brief op 5 januari in de Poolse krant Wyborcza noemde Marek Porczak, een lid van een Poolse jagersvereniging, het plan in strijd met de ethische code van jagers. In deze code worden jagers beperkingen opgelegd aan welke dieren geschoten kunnen worden en worden zij opgeroepen om de inheemse flora en fauna te beschermen.

Porczak:

“Iemand die ‘ziek in het hoofd’ is, heeft besloten dat alle wilde zwijnen moeten worden doodgeschoten, inclusief drachtige zeugen en zeugen met pasgeboren biggetjes. Ik doe een beroep op al mijn collega’s om niet deel te nemen aan dit bloedbad. We moeten onze medejagers ervan overtuigen dat deelname hieraan niet alleen een jager, maar ook een mens onwaardig is.”

Het Poolse Ministerie van Milieu rechtvaardigt het plan met de noodzaak om de Poolse varkensindustrie te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van AVP.
AVP is zeer besmettelijk, veroorzaakt bloedingen bij varkens en heeft geen bekende remedie, maar levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

In Roemenië zijn in augustus vorig jaar nog 140.000 dieren afgemaakt vanwege een uitbraak op een van de grootste varkensbedrijven van het land. Ook in België zijn meer dan 280 besmette wilde zwijnen geteld en worden ze rondom de besmette gebieden massaal afgeschoten, tot zo’n 50% van de populatie.

Wilde zwijnen met big
Wilde zwijnen met big | Foto: Vildaphoto.net, Rollin Verlinde

Wetenschap
Deze massale afslachting van wilde zwijnen vindt plaats terwijl geen enkele wetenschappelijke studie een verband heeft aangetoond tussen de zwijnenconcentraties en de verspreiding van AVP. Dit schreven wetenschappers van de Poolse Academie van Wetenschappen in een rapport dat vorig jaar uitkwam. Daarnaast constateerden zij dat gebieden waar de zwijnenpopulatie is weggevaagd, snel weer worden bevolkt door nieuwe populaties, vaak afkomstig uit Oost-Europese staten waar AVP vaker voorkomt.

Het grote gevaar op besmetting op AVP is juist de mens: o.a. het meenemen van besmet vlees, transport van vlees en dieren van en naar besmette gebieden en besmette kleding en schoeisel van mensen die met zieke dieren in aanraking zijn geweest.

De Poolse regering liet vorig jaar ook al 168 duizend wilde zwijnen afschieten, maar dit zorgde niet voor minder besmettingen met het virus.

Bronnen: Telegraph, Nieuwe Oogst, Volkskrant ©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel