Fans overal in de wereld kunnen geen genoeg krijgen van Game of Thrones, maar de tv-serie heeft een zorgwekkende trend veroorzaakt in Amerika en het Verenigd Koninkrijk: een toegenomen vraag voor husky’s omdat ze een fysieke gelijkenis vertonen met direwolves. Kijkers kopen de honden van dierenzaken en fokkers (vaak noemen ze hen naar hun favoriete karakters). Zodra ze zich realiseren hoeveel werk en toewijding nodig is voor hun verzorging, laten ze hen achter in asielen, die al overvol zitten met dakloze honden.

Peter Dinklage
Direwolf look-alikes worden in een bevlieging gekocht en gedumpt zodra de nieuwigheid eraf is | Foto: Pixabay

Daarom heeft Peter Dinklage, acteur in de tv-serie, zich nu bij PETA US aangesloten om fans eraan te herinneren om honden alleen aan te schaffen als familieleden en dat er levenslang voor hen gezorgd moet worden. Daarnaast verzoekt hij degene die er serieus over nadenken om hun familie uit te breiden, om altijd te adopteren en nooit te kopen. Dinklage:

“Aan alle geweldige Game of Thrones fans, wij begrijpen dat, naar aanleiding van de populariteit van de direwolves, veel mensen ervoor kiezen om husky’s te kopen. Niet alleen benadeelt dit alle dakloze honden die wachten in asiels op een kans op een goed onderkomen, maar asielen geven ook aan dat veel van deze husky’s worden achtergelaten – wat vaak gebeurd wanneer honden in een bevlieging worden gekocht, zonder hun behoeften te begrijpen. Alstublieft, als u van plan bent om een hond aan uw familie toe te voegen, zorg er dan ook voor dat u bent voorbereid op zulke enorme verantwoordelijkheid en onthoudt, adopteer ALTIJD van een asiel.”

Peter Dinklage
Peter Dinklage – Game of Thrones | Foto: Gage Skidmore/flickr

Adopteren
PETA, geeft aan dat dit niet de eerste keer is dat een populaire televisieserie of film heeft gezorgd voor een toename in aandacht voor dieren die op het doek te zien zijn. 101 Dalmatians, Beverly Hills Chihuahua, Legally Blonde en Men in Black zorgden allemaal voor een enorme toename in de verkoop van bepaalde hondenrassen. Velen van deze honden werden later achtergelaten in asielen door hun slecht voorbereide verzorgers. Ieder jaar eindigen zo honderdduizenden honden en katten in het asiel en velen worden geëuthanaseerd omdat er niet voldoende nieuwe onderkomens voor ze zijn. PETA roept op om altijd te adopteren en nooit dieren van fokkers of dierenzaken te kopen.

Peter Dinklage
Adopteer! | Foto: Pixabay

Medeleven
Dinklage, een langdurig vegetariër, wie eerder heeft samengewerkt met PETA US voor een video over de vleesindustrie, sluit zich aan bij een lange lijst van sterren die zich achter de organisatie hebben geschaard om medeleven voor dieren te promoten, waaronder Andy Serkis, Jude Law, Miro Kloosterman, en Game of Thrones co-star Lena Headey.

Persbericht PETA.nl