De Commissie van Economie van het Congres in Peru heeft unaniem een voorstel goedgekeurd om plastic voor eenmalig gebruik te verbieden. Dit houdt in dat winkels, supermarkten en restaurants niet langer plastic tasjes en andere plastic voor eenmalig gebruik mogen afgeven aan hun klanten. Daarnaast komt er een plan om de afname van plastic tasjes gradueel te verminderen. Ook wil de commissie belasting gaan heffen op plastic tasjes.  De verwachting is dat het Congres het wetsvoorstel zal goedkeuren.

plasticprobleem
Peru maakt stappen op ban plastic voor eenmalig gebruik | Foto: Pixabay

Volgens het plan zou het verbod van toepassing zijn op plastic producten die eenmalig worden gebruikt zoals plastic tasjes, rietjes en producten gemaakt van polyethyleen voor het vervoeren en opslaan van eten en drinken. Polyethyleen is de meest toegepaste kunststof en het wordt gebruikt voor het maken van zakken, tassen, folies, leidingen, vezels, etc.

Fabiola Muñoz Dodero, Minister van Milieu, geeft aan dat milieuvervuiling een groot probleem is in Peru. Een groot deel van het afval in het land bestaat uit plastic producten zoals tasjes en verpakkingsmaterialen. Jaarlijks wordt er 708 duizend ton aan plasticafval geproduceerd en 43% van dit afval wordt niet goed verwerkt. Dit zorgt voor een grote vervuiling van het milieu, vooral voor de oceanen en het drinkwater: Muñoz Dodero:

“De schade voor de ecosystemen en de risico’s voor de volksgezondheid die het gevolg zijn van het afval in zee begint pas sinds kort zichtbaar te worden, maar gezien de grootschaligheid is dit een wereldwijd probleem. Er moeten stappen genomen worden voor de volksgezondheid.”

Carlos Bruce, voorzitter van de Commissie van Economie:

“Eén van de grootste problemen van de milieuvervuiling schuilt in het massale gebruik van verpakkingen van plastic voor eenmalig gebruik, vooral in markten en bedrijven waar producten worden verkocht. Producten als rietjes en producten gemaakt van Polyethyleen worden ook in het plan opgenomen. We hopen dat dit de volksgezondheid en het milieu zal helpen.”

Steeds meer landen kondigen aan dat het gebruik van plastic tasjes verboden zal worden. Landen als Chili, Costa Rica, Mexico, Colombia, Belize en Panama hebben al dergelijke maatregelen genomen. De Europese Unie gaf recentelijk aan dat eenmalig plastic verboden zal worden vanaf 2021. Er wordt geschat dat er zo’n 150 miljoen ton plastic in de oceanen rondzwerft, met een jaarlijkse groei van 8 miljoen ton.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer