Ambachtelijke bakkers in heel Nederland vieren vanaf maandag 25 augustus het 25-jarige succes van het Pandabroodje. De bol, een unieke samenwerking van warme bakkers en het Wereld Natuur Fonds (WNF), heeft al vier miljoen euro opgeleverd voor bescherming van onder meer de panda, berggorilla, tijger en neushoorn.

pandabroodje
Foto: Angelique Lagarde

In 1989 was het Pandabroodje het eerste meergranenbrood in Nederland. Voor het jubileum introduceren de bakkers het Hollandse Pandabroodje, gebakken van 100 procent Nederlandse tarwe.

85 miljoen Pandabroodjes
Het Pandabroodje, een initiatief van bakkerijgrondstoffenfabrikant Zeelandia uit Zierikzee, was in 1989 bedoeld als WNF-actie voor slechts drie maanden. Het broodje met de opvallende pootafdruk van een panda bleek echter direct een enorm succes. Inmiddels zijn in een kwart eeuw 85 miljoen Pandabroodjes verkocht en bakken honderden warme bakkers nog steeds elke dag de populaire meergranenbol. Voor veel Nederlanders is het Pandabroodje een van de bekendste broodmerken.

Natuurbescherming
Van elk verkocht broodje gaat vijf cent naar WNF-projecten voor bescherming van bedreigde diersoorten als de panda, berggorilla, tijger en neushoorn. De afgelopen 25 jaar heeft het Pandabroodje 4 miljoen euro opgeleverd. Met dat geld heeft het WNF onder meer parkwachters getraind en uitgerust met materieel voor patrouilles om stroperij en illegale houtkap tegen te gaan. Ook is bos aangeplant en zijn ecoducten geïntroduceerd, zodat panda’s en tijgers van het ene naar het andere natuurgebied kunnen komen.

Het eerste Pandabroodje werd 25 januari 1989 aangeboden aan prins Bernhard, oprichter van het WNF. Dat was het startschot voor de verkoop in bakkerswinkels in heel Nederland. De introductie was een primeur. Niet eerder werkten bakkers en een goed doel samen. Bovendien was het Pandabroodje het eerste meergranenbrood in Nederland. Eind jaren tachtig bestonden nog maar drie soorten brood: wit, bruin en volkoren. Het Pandabroodje kreeg een internationaal karakter door het gebruik van zeven soorten granen van verschillende continenten: gerst, rijst, rogge, gierst, mais, soja en tarwe.

Nieuw: Hollands Pandabroodje
Speciaal voor dit jubileumjaar hebben Zeelandia en de bakkers de WNF-bol in een modern jasje gestoken. Het vernieuwde Pandabroodje bestaat niet meer uit graansoorten die van ver worden gehaald, maar wordt gebakken met lokale tarwe van Nederlandse bodem. De ‘Hollandse Panda’ is meergranen volkorenbrood en dus rijk aan vezels. Daarnaast bevat het geen E-nummers en is er geen lactose toegevoegd.

In de bakkerij van Zeelandia in Zierikzee werd vandaag de 25ste verjaardag van het Pandabroodje gevierd met het bakken van de eerste Hollandse Pandabroodjes. WNF-ambassadeur Harm Edens kreeg het zilveren Pandabroodje overhandigd van een bakker van het eerste uur en een bakker van vandaag. Het Hollandse Pandabroodje is vanaf 25 augustus verkrijgbaar bij ruim 1000 warme bakkers in heel Nederland. Bij aankoop krijgen klanten drie gratis WNF-ansichtkaarten. Elk setje is verpakt met een wikkel. Aan de binnenzijde van die wikkel staat een unieke code, waarmee de consument een elektrische Gazelle fiets kan winnen.

Persbericht Wereld Natuur Fonds


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.