Tientallen mensen hebben afgelopen weekend geprotesteerd tegen de Engelse paardenrace The Grand National. De race is berucht om de gevaarlijke situaties voor paarden. Vier paarden stierven dit jaar tijdens de race.

paardenrace
Foto: Paul/Wikimedia

De Grand National is een Engels paardensportevenement dat al sinds 1839 in Aintree bij Liverpool jaarlijks wordt gehouden. De driedaagse race vindt plaats op de renbaan in Aintree over een lengte van 4 mijl (7,242 kilometer) met 30 heggen waar de paarden overheen moeten springen. De race gaat over twee ronden. In elke ronde bevinden zich zestien heggen. Twee hindernissen worden één keer gesprongen, in totaal dus 30 sprongen. De race is al jaren omstreden omdat er zoveel paarden vallen en ernstig gewond raken of overlijden. Ook dit jaar vielen er dodelijke slachtoffers.

Dodelijk evenement
Engeland kent van oudsher een lange geschiedenis van paardenraces. Al eerder werd geprobeerd om deze race, die elk jaar slachtoffers maakt, verboden te krijgen, maar in een land als Engeland, waar paardenraces enorm geliefd zijn, lijkt dat een kansloze missie. Dit jaar protesteerden er tientallen mensen in Londen en bij de Aintree Racebaan. De Grand National kostte dit jaar vier paarden het leven en het evenement is daarmee de dodelijkste Grand National van de afgelopen vijf jaar. In 2011 stierven ook vier paarden aan de gevolgen van deze zware race. Twee paarden stierven dit jaar al tijdens de openingsdag en de dag daarna kwamen nog eens twee paarden om het leven.

Onmogelijke sprongen
De vier paarden die dit jaar het leven lieten, kwamen allemaal ten val tijdens de beruchte hindernissen. De paarden vielen op hun nek, stierven ter plekke of werden afgemaakt wegens hun verwondingen. De autoriteiten van de paardenrace en de officiële toezichthouder, de Britisch Horseracing Authority, willen de kijkers en bezoekers laten geloven dat de race tegenwoordig minder gevaarlijk is voor de paarden en dat ongelukken voortaan een zeldzaamheid zouden zijn. Niets blijkt echter minder waar. De race is, ook nu nog, onacceptabel zwaar en de paarden moeten een bovennatuurlijke inspanning leveren. Volgens Animal Aid is de race een extreem egoïstische vorm van dierenmishandeling. Sinds 2000 zijn er al 46 dodelijke slachtoffers gevallen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema