Een 65-jarige albatros heeft een kuiken gekregen. Dat meldt National Geographic. De – voor zover bekend – oudste vogel ter wereld kreeg haar jongste telg in het Midway Atoll National Wildlife Refuge bij Hawaii in de Grote Oceaan. De kuiken is Kūkini genoemd, wat ‘boodschapper’ betekent in het Hawaiiaans.

Wisdom met kuiken - oudste vogel
Wisdom met kuiken | Screenshot video

Kūkini en zijn moeder Wisdom zijn laysanalbatrossen. De laysanalbatros is een grote zeevogel die voorkomt in het noordelijk deel van de Grote Oceaan. Deze relatief kleine, op een meeuw lijkende albatros is de op een na meest voorkomende albatros van de Hawaïaanse eilanden. De laysanalbatros heeft voornamelijk nesten op de eilanden Midway en Laysan.

Een albatros is monogaam en vindt een partner voor het leven. Wisdom heeft al meerdere partners overleefd en heeft meer dan 30 kuikens gekregen in haar leven. Ze is nu al een aantal jaar samen met haar meest recente partner Goo, maar wetenschappers weten niet hoe oud hij is.

Een albatros kan één ei per jaar leggen en 98% van de laysanalbatrossen komt terug naar de Midway Atoll en de Hawaiiaanse Eilanden om zich voort te planten.

Susan White, projectleider bij de US Fish and Wildlife Service:

“Wisdom laat ons zien hoeveel we nog te leren hebben. We wisten niet dat een albatros zo lang kon leven en nog kuikens voort kon brengen”.

Wisdom werd in 1956 geringd door wetenschapper Chandler Robbins, die de albatros destijds op 5 jaar schatte. De precieze leeftijd van een vogel is echter moeilijk vast te stellen, zonder tanden of overige duidelijke leeftijdstekenen.

Bekijk hieronder een video van Wisdom en haar jongste telg

©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor