Er is een verontrustende nieuwe trend in Zuidoost-Azië op het gebied van exotische huisdieren, om specifiek te zijn de kleinklauwotter (aonyx cinereus). De otters worden uit het wild geroofd voor de huisdierenmarkt en dat vormt een bedreiging voor hun voortbestaan.

otters
Otters als huisdier, een zorgwekkende rage in Zuidoost-Azië | Foto: screenshot Vince Otter Central/YouTube

De kleinklauwotter is de kleinste ottersoort en komt exclusief voor in Azië. Mede door de grote aandacht die de otters als huisdieren krijgen op sociale media, is er een grote stijging in de verkoop van de dieren als huisdieren. Mensen betalen duizenden euro’s om een otter in huis te hebben. Omdat de verkoop voornamelijk online plaatsvindt, is het erg lastig in de gaten te houden voor de autoriteiten.

De aantrekkingskracht is niet moeilijk te begrijpen. De otters zijn schattig, intelligent en vermakelijk. Desalniettemin, zijn het nog steeds wilde dieren en huisdierbezitters of verkopers geven de otters speciale diëten en injecties om ze gezond te houden binnenshuis.

Grootste bedreiging

De aantallen van otters in het wild zijn niet erg hoog. Ze worden gejaagd voor hun unieke vacht – otters hebben de dichtste vacht van alle zoogdieren – voor jassen en hoeden, en bepaalde delen van hun lichaam zouden zogenaamd genezende krachten hebben. De vangst en verkoop voor huisdieren vormt momenteel echter de grootste bedreiging, volgens een rapport van Traffic, een organisatie die de handel in wilde dieren monitort.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Handel verbieden

Mede als gevolg van deze grootschalige handel, hebben India, de Filippijnen en Bangladesh een gezamenlijk voorstel ingediend bij CITES, het wereldwijde verdrag omtrent handel in bedreigde dieren. Het voorstel dient om de kleinklauwotter en de slanke otter op ‘Appendix I’ te plaatsen, wat de handel in de dieren verboden zal maken. Er zal in mei worden gestemd op het voorstel.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Veerle Platvoet