De opwarming van de aarde versnelt in ongekend tempo. Volgens een nieuw onderzoek bereikt de aarde een opwarming van 1,5 graden sneller dan gedacht. Niet over negen, maar al over zes jaar bereikt de aarde de 1,5 graden grens als we evenveel broeikasgassen blijven uitstoten als nu.

1,5 graden opwarming aarde
Uitgehongerde ijsbeer | Foto: Wikimedia Commons

In de periode 2013-2022 is de door de mens veroorzaakte opwarming toegenomen met een snelheid van meer dan 0,2 graden Celsius per decennium. Dit concludeert een groep internationale klimaatwetenschappers na analyse van nieuwe klimaatgegevens. Hoofdauteur en klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Leeds, Piers Forster zegt:

“Het is veel sneller dan verwacht. Dit maakt snel ingrijpen nog urgenter.”

Mogelijk onomkeerbare gevolgen

Bij een opwarming van boven de 1,5 graden vrezen wetenschappers ernstige en mogelijke onomkeerbare gevolgen voor de aarde, zoals smeltende ijskappen en biodiversiteitsverlies. Daarom spraken wereldleiders in 2015 bij het Klimaatakkoord in Parijs af om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden en het liefst onder de 1,5 graden.

Nieuwe inzichten

De vijftig wetenschappers achter de studie, afkomstig uit 17 landen, zijn allemaal nauw betrokken bij de meest recente VN-klimaatrapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Om de vijf tot tien jaar geven deze rapporten een stand van zaken rond klimaatverandering. Maar omdat het komende decennium cruciaal is om klimaatverandering tegen te gaan, vinden de onderzoekers dat er vaker rapporten gepubliceerd moeten worden.

De wetenschappers van dit onderzoek gebruikten dezelfde methode als die van de IPCC-rapporten, toegepast op de meest recente gegevens en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Zo komen ze tot een betere analyse van het huidige koolstofbudget. Het koolstofbudget is de hoeveelheid CO2 die de mens nog kan uitstoten voordat de wereld de grens van 1,5 graden opwarming overschrijdt. Forster:

“Met deze tussentijdse rapporten willen we beleidsmakers van de meest actuele informatie voorzien. Zeker nu de komende jaren cruciaal zijn.”

CO2-budget

Het CO2-budget dat de wereld heeft, wordt nu aanzienlijk lager ingeschat dan in het laatste IPCC-rapport. Dat komt omdat wetenschappers nu beter begrijpen wat de impact van luchtvervuiling is. Luchtvervuiling werkte lange tijd als een soort ‘rem’. Het zwaveldioxide dat vrijkomt bij kolenverbranding heeft namelijk een verkoelend effect. Maar nu de luchtvervuiling wereldwijd afneemt, verdwijnt ook dat verkoelende effect. Als gevolg gaan we nu eerder over de 1,5 graden-grens heen. Maar ook nieuwe inzichten rond bijvoorbeeld broeikasgas methaan kunnen leiden tot een kleiner koolstofbudget.

De snelheid waarmee de aarde opwarmt, neemt wel iets af. De klimaatwetenschappers zijn van plan het onderzoek jaarlijks te herhalen en publiceren de belangrijkste klimaatindicatoren op een website met actuele informatie. Forster voegt toe:

“Om nog onder de 1,5 graden te blijven, moeten we sowieso voor 2025 een piek in de uitstoot hebben bereikt. Daarna moet de uitstoot razendsnel dalen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma