Vogel- en zoogdierenopvang de Toevlucht in Amsterdam bestaat 25 jaar. Stichting De Toevlucht begon in 1989 met haar werkzaamheden om zieke , gewonde en jonge vogels op te vangen om ze daarna weer los te laten in de natuur. Op zaterdag 21 juni opent de opvang haar deuren voor een ieder die is geïnteresseerd is, tijdens de jaarlijkse open dag.

vossenfamilie de Toevlucht
© Melissa Groo

In 1997 konden ook zieke egels bij de opvang terecht en in 2010 kwam er een uitbreiding op het bestaande vergunningsstelsel van de overheid. De nieuwe vergunningseisen geven zoveel meer mogelijkheden. Alle vrijlevende vogels mogen opgevangen worden, maar ook vleermuizen, marters,vossen en eekhoorn . Of ze nu gerevalideerd zijn, met de hand grootgebracht worden, of vaardigheden moeten leren om te overleven in de natuur, bij de Toevlucht wordt geen dier teruggeplaatst zonder dat het een goede kans tot overleven heeft.

Op dit moment heeft de Toevlucht een variëteit aan dieren te verzorgen: 4 kleine vosjes, jonge reigers, kauwtjes, merels, eendjes, meesjes en 2 jonge boommarters, die als verstekeling met een vrachtwagen zijn meegereisd. Alle dieren hebben een eigen verhaal. Of dat nu meerkoetjes zijn waarbij de moeder is doodgereden of die jonge kraai die door wegwerkers van de A1 is gehaald.

Particulieren en dierenambulances uit Groot Amsterdam en Ronde Venen brengen dagelijks dieren binnen die ouderloos zijn geraakt, verwond, verzwakt of ziek zijn. Maar ook ambulances buiten de regio roepen zo nu en dan hulp in. Per jaar worden meer dan 4000 vogels en 380 zoogdieren bij de Toevlucht binnengebracht.

Op zaterdag 21 juni is er dan weer een mooie gelegenheid om weer eens rond te kijken, vragen te stellen, geschminkt te worden, of een lezing van Martin Melchers bij te wonen, o.a. bekend van het boek en natuurfilm ‘Haring in het IJ’. In de educatieruimte wordt er om het uur een diavoorstelling gedraaid, met prachtige foto’s van amateurfotograaf Henk Berkel. Er staat een kraam met spulletjes die bezoekers kunnen kopen en de opbrengst van de dag is om de 3 kooien, waar watervogels in revalideren, op te knappen.

Persbericht De Toevlucht