Veganistische diëten blijken gezonder en veiliger te zijn voor honden dan conventionele, op vlees gebaseerde maaltijden, zo blijkt uit de grootste wetenschappelijke studie hierover tot nu toe. Uit de analyse blijkt dat veganistische honden minder vaak de dierenarts bezoeken en minder medicijnen nodig hebben.

Veganistische honden eten gezonder
Veganistische honden eten gezonder | Foto: publiek domein

De voeding en de gezondheid van meer dan 2.500 honden werden een jaar lang gevolgd aan de hand van enquêtes die door hun eigenaars werden ingevuld. Daarbij werd gekeken naar zeven algemene gezondheidsindicatoren, zoals het aantal dierenartsbezoeken en veel voorkomende ziekten. Uit de analyse blijkt dat veganistische honden minder vaak de dierenarts bezoeken en minder medicijnen nodig hebben. Uit een afzonderlijke studie in 2021 bleek dat honden plantaardige diëten net zo lekker vonden als ‘gewone’ hondenvoeding.

Veganistische honden eten gezonder
Honden vinden plantaardige diëten net zo lekker als ‘gewone’ hondenvoeding | Foto: publiek domein

Veganistische honden

Professor Andrew Knight van de Universiteit van Winchester leidde de studie, tot nu toe de grootste die over dit onderwerp is gepubliceerd:

“Het toonde aan dat de gezondste en minst gevaarlijke dieetkeuze voor honden een gebalanceerde plantaardige dieet is.”

Knight bedacht en leidde het onderzoek, dat werd gefinancierd door de liefdadigheidsinstelling ProVeg. Uit de resultaten blijkt dat 17% van de honden met een conventioneel dieet in de loop van een jaar 4 of meer bezoeken aan de dierenarts bracht, vergeleken met 9% van de honden met een plantaardig dieet en 8% met een rauw vlees dieet. Het percentage honden dat volgens hun baasje te maken had met gezondheidsproblemen, bedroeg 49% voor het conventionele dieet, 43% voor het rauw-vleesdieet en 36% voor het plantaardige dieet. Ook ontdekten de onderzoekers dat bijna de helft van de honden met een conventioneel dieet medicatie nodig had, maar bij de honden met een plantaardig dieet gold dit voor slechts een derde.

Veganistische honden eten gezonder
Veganistische honden zijn gezonder | Foto: publiek domein

Gezondheidsproblemen door overgewicht

De specifieke oorzaak van deze resultaten kan niet worden vastgesteld door middel van surveyonderzoek, maar Knight suggereerde dat gewichtsproblemen een belangrijke factor zouden kunnen zijn:

“Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen voor honden is overgewicht, of obesitas, en het is helaas gebruikelijk dat wanneer we tests doen op de commerciële vlees-gebaseerde diëten, er meer calorieën in blijken te zitten. We kennen ook de gezondheidsrisico’s van overconsumptie van vlees en zuivel voor mensen en het zijn vaak dezelfde ingrediënten.”

Overgewicht levert honden en mensen gelijksoortige klachten op | Foto: publiek domein

Langere termijn onduidelijk

Voorzitter van de British Veterinary Association Justine Shotton stelt zich vooralsnog voorzichtig op:

“Er is veel lopend onderzoek op het gebied van veganistische honden diëten en dit onderzoek draagt bij aan het bewijsmateriaal van de voordelen ervan. Er is momenteel echter een gebrek aan robuuste gegevens die de gevolgen voor de gezondheid van een groot aantal honden gedurende vele jaren in kaart brengen, dus we kijken uit naar verder onderzoek naar de vraag of dit kan voldoen aan de voedingsbehoeften van een hond op de lange termijn.”

veganistische honden
DOG.EAT.PLANT. – Diervriendelijke voeding voor je hond | Foto: Dog.Eat.Plant.

DOG.EAT.PLANT.

Voor wie geïnteresseerd is in zijn of haar hond plantaardig voedsel voeren, schreven Rick Scholtes en Lisette Kreischer het boek ‘DOG. EAT. PLANT.’. Dit boek staat vol informatie, wetenschap en recepten om een hond veilig te helpen overschakelen, waarmee zowel de hond als het milieu wordt geholpen. De auteurs hebben hiervoor verschillende internationale autoriteiten op het gebied van plantaardige voeding voor honden geraadpleegd. Dierenarts en presentator Piet Hellemans is positief:

“Ik stond sceptisch tegenover honden veganistisch voeren, maar nadat ik mij erin verdiept heb, ben ik er een voorstander van. Het eten van dieren en dierlijke producten veroorzaakt dierenleed en belast het milieu, ik probeer dit zoveel mogelijk terug te dringen, en nu kan mijn hond hier ook aan meedoen. Dierenleed terugdringen en dus minder dierlijke producten eten is de toekomst voor mens en dier.”

Ben je op zoek naar 100 procent plantaardige snacks voor je hond? Bezoek dan eens de webshop van Tony en Lu. Hier kan je onder meer de Magische Mr. Pooh’s hondenkoekjes van Lisette Kreischer vinden!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee