Octopussen zijn zeer vindingrijke dieren die zich goed aan omstandigheden kunnen aanpassen, dat blijkt maar weer uit recentelijk onderzoek naar de manieren waarop octopussen omgaan met afval op de zeebodem.

octopussen
Octopussen gebruiken afval als schuilplaats | Foto: publiek domein (CC0)

Uit een analyse van onderwaterbeelden blijkt dat octopussen steeds vaker afgedankte flessen, blikjes en ander menselijk afval gebruiken als schuilplaats of om veilig eieren te leggen.

Extreem aanpassingsvermogen

De studie, gepubliceerd in Marine Pollution Bulletin, maakte gebruik van honderden onderwaterfoto’s die onder andere werden gepost op sociale media platforms en beeldbanken, of verzameld door mariene biologen. De onderzoekers documenteerden 24 soorten octopussen en vonden op de foto’s zeer creatieve gedragingen. Zo gebruikten sommige octopussen glazen flessen, blikjes en zelfs een oude batterij om in te schuilen, of begroeven zichzelf onder een mengsel van flessendoppen en zeeschelpen. Weer andere dieren droegen plastic met zich mee terwijl ze “op stelten liepen” op twee tentakels, om verborgen te blijven voor roofdieren.

professor Maira Proietti van de Federal University of Rio Grande in Brazilië, die toezicht hield op het onderzoek, vertelt over het interessante gedrag:

“De diepzee data was uiterst interessant, omdat deze dieren zelfs op grote diepte interactie hebben met het zwerfvuil. Ze zien duidelijk dat er veel zwerfvuil in de buurt is, en dat kan dus als een soort kunstmatige camouflage fungeren. Het toont hun extreme aanpassingsvermogen. Het zijn zeer intelligente dieren, en ze zullen gebruiken wat ze tot hun beschikking hebben om te blijven schuilen of veilig rond te lopen.”

Gebrek aan zeeschelpen

De octopussen leken een voorkeur te tonen voor ongebroken voorwerpen, evenals voor donkere of ondoorzichtige containers, en de meest voorkomende interactie die werd geregistreerd was het gebruik van vuilnis als schuilplaats. Proietti zei:

“Hoewel deze interacties positief kunnen lijken voor de dieren omdat ze natuurlijke schuilplaatsen zoals zeeschelpen missen, is het geen goede zaak als je je beseft dat de dieren afval als schuilplaats gebruiken omdat de zeeschelpen weg zijn.”

Het schuilen of leggen van eieren in afgedankte autobanden, batterijen of plastic voorwerpen kan de dieren bovendien blootstellen aan zware metalen en andere schadelijke chemicaliën.

Bron:

#GNvdD: Zeldzame waarneming dekenoctopus in Great Barrier Reef

©AnimalsToday.nl Meia van der Zee