Inmiddels zijn in heel Nederland alle b weer begonnen. Ook de vrijwilligers en honden van het Sophia SnuffelCollege zijn weer klaar voor het nieuwe schooljaar. Met hun speciaal daarvoor geteste honden leren zij kinderen van groep 1 t/m 4 hoe ze veilig met honden omgaan. Het Sophia SnuffelCollege is onderdeel van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en viert dit jaar haar 25e verjaardag. Het scholenproject voorkomt bijtincidenten, reduceert angst voor honden en draagt bovendien bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren. Basisscholen kunnen zich gratis aanmelden.

Sophia SnuffelCollege
© Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren

Hondenbeten
Meer dan de helft van de kinderen is bang voor loslopende honden. Zij voelen zich op straat vaak onveilig en hebben de neiging te gaan gillen, rennen en met de armen te zwaaien als ze een hond tegenkomen. Mede daardoor vinden er in Nederland jaarlijks 150.000 hondenbeten plaats. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet met 86% afneemt als kinderen het gedrag van honden juist interpreteren. Hoe dat moet, wordt uitgelegd bij het Sophia SnuffelCollege. Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging:

“Al 25 jaar bezoeken onze SnuffelVrijwilligers met hun hond basisscholen in heel Nederland. Met hart en ziel zetten zij zich in voor een samenleving waarin kinderen én honden zich fijn voelen.”

Sophia SnuffelCollege
In drie lessen leren de vrijwilligers de kinderen de lichaamstaal van honden te begrijpen en er op een goede manier op te reageren. Bij het eerste bezoek wordt kennisgemaakt met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt de SnuffelHond mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Van Horck:

“Met alle geduld van de wereld vertellen de SnuffelVrijwilligers hoe je kunt zien of een hond boos is, of verdrietig. En wanneer je een hond mag aaien en wanneer je hem beter met rust kunt laten. Het is hartverwarmend om te zien hoe de kleintjes de belangrijkste regels over de omgang met honden dapper in praktijk brengen. Want iedereen die dat wil, mag oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven.”

Gratis deelname
Na afloop van de lessen krijgen alle kinderen een SnuffelDiploma. Daarvan heeft de Sophia-Vereeniging er de afgelopen 25 jaar al bijna 150.000 uitgeschreven. Van Horck:

“Een waanzinnige prestatie van alle vrijwilligers en honden die zich belangeloos inzetten voor een diervriendelijkere maatschappij. Daar zijn we ontzettend trots op!”

Wie als ouder, leerkracht of vrijwilliger interesse heeft in het Sophia SnuffelCollege, vindt meer informatie op  www.sophiasnuffelcollege.nl. Aan het project zijn voor basisscholen geen kosten verbonden, zodat de lessen voor ieder kind toegankelijk zijn.

Persbericht Sophia Vereeniging