Plaatselijke autoriteiten hebben in drie dagen tijd negen beren gedood in het Canadese stadje Revelstoke. De dieren hadden honger en waren op zoek naar voedsel. Ze kwamen af op vuilnisbakken die inwoners buiten hadden staan en die niet beer-proef waren.

Beren
Negen beren gedood in Canadees stadje |Foto: Wikimedia Commons

Dienstdoende agent Dan Bartol, zelf ook één van de mensen die op de beren schoot, zei dat de dieren te dichtbij de mensen kwamen. Eén beer was volgens hem zelfs bijna de garage van een woning ingegaan met alle gevaren van dien. Bartol had het wel moeilijk met het doden van de dieren, volgens hem was het schieten op de dieren de moeilijkste werkbeslissing die hij ooit tijdens zijn werk had moeten nemen. Bartol zei het zwaar te vinden een dier te moeten doden wat hij zo hard probeert te beschermen.

Beer-proef-vuilnisbakken
De meeste inwoners van het stadje hebben geen beer-proef-vuilnisbakken en als de dieren honger hebben komen ze toch in de bewoonde wereld om naar eten te zoeken. De grootste verleiding voor de beren vormen de afvalbakken en fruitbomen in de omgeving. In Revelstoke werden ze jaren eerder ook al gedood toen zij zich te dicht bij de huizen ophielden. Zo werden er in 1995 drieëntwintig beren gedood. De laatste jaren was dat aantal gelukkig minder maar nog steeds worden gemiddeld zeven beren per jaar gedood. Vooral in de zomer trekken de beren naar het stadje op zoek naar voedsel. De gemeente wil nu dat bewoners hun afvalbakken beer-proef maken zodat de dieren minder in de verleiding komen in de buurt van de huizen te komen. Een beer-veilige vuilnisbak is slotvast afgesloten, ruikt niet en staat niet in de onmiddellijke omgeving van de woning.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema