Opnieuw lijkt er in Nederland een wolf vermoord te zijn. De politie is begonnen met een onderzoek naar de dood van de wolf die langs de A50 bij Heerde was gevonden. Animal Rights looft een beloning uit van 5.000 euro voor de gouden tip die leidt naar de arrestatie en veroordeling van de dader(s).

gouden tip
Moord op wolf: beloning voor gouden tip | Foto: publiek domein

Vorige week werd er door een voorbijganger een dode wolf gevonden langs de A50 bij Heerde. BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenzaken afhandelt, berichtte oorspronkelijk dat de wolf was omgekomen in het verkeer. De Stichting Wildaanrijdingen Nederland haalde het lichaam op en bracht het naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht. Daar bleek dat het dier een ‘niet-natuurlijke dood’ was gestorven, waarna de politie is ingeschakeld. Inmiddels houdt BIJ12 ook rekening met ‘andere scenario’s’ dan een aanrijding.

Een aanrijding is natuurlijk ook een niet-natuurlijke dood. Dat gebeurde in Nederland al zeker tien keer eerder: daar zal de politie niet voor worden ingeschakeld. De geheimzinnigheid waarmee de politie dit onderzoek omhult, is voor Animal Rights genoeg reden om te vermoeden dat het om een misdrijf gaat. Het doden van een wolf is strafbaar, omdat het dier op Europees niveau op tal van manieren is beschermd.

Het gaat om een jonge, mannelijke wolf van ongeveer 35 kilo. Het kan een zwerfwolf uit bijvoorbeeld Duitsland zijn, maar hij kan ook een nakomeling zijn van de wolvenparen die zich in Nederland hebben gevestigd.

 

Beloning van 5.000 euro

Animal Rights is geschokt door het nieuws. De organisatie looft een beloning uit van 5.000 euro voor de gouden tip die leidt naar de arrestatie en veroordeling van de dader(s).

Directeur Susan Hartland:

“Animal Rights wil met de beloning bereiken dat de dader(s) gepakt worden en bovendien een einde maken aan de onschendbaarheid van dit soort stropers. De demonisering van de wolf door ondernemers in de bio-industrie, jagers en landbouworganisaties draagt bij aan een klimaat van wetteloosheid.”

Het is niet de eerste keer dat in Nederland een wolf werd vermoord. Vorig jaar werd een doodgeschoten wolf gevonden in de buurt van Stroe, ook op de Noord-Veluwe. Ook daarvoor is nog geen verdachte gearresteerd. Wel is vastgesteld dat de wolf bij Stroe daar is neergelegd na elders te zijn doodgeschoten. Eerder dit jaar werd ook een dode wolf ‘onder verdachte omstandigheden’ gevonden in de bossen van Ugchelen. Ook in deze zaken komt een gouden tip in aanmerking voor de beloning.

Dode wolf bij Stroe is doodgeschoten

Tips kunnen worden doorgegeven aan de politie of via info@animalrights.nl.

Bron:

©AnimalsToday.nl