Wist je dat een melkkoe inmiddels zo is doorgefokt dat ze gemiddeld zo’n 9.000 liter melk per jaar geeft, met uitschieters tot wel 14.000 liter? Wakker Dier lanceert vandaag een nieuwe campagne over de hoge melkproductie van melkkoeien. Om melk in de supermarkt goedkoop te houden, wordt er veel gevraagd van de koe.  Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Melkkoeien moet heel hard werken, vaak onder slechte omstandigheden. Hun leven is slopend.”

9.000 liter melk
Een melkkoe geeft 9.000 liter melk per jaar | Foto: publiek domein

In de tv-commercial zien we een melkkoe ‘verdrinken’ in een melkpak dat volloopt met 9.000 liter melk. Dit illustreert haar torenhoge jaarlijkse melkproductie en het feit dat ze meer melk moet geven dan goed voor haar is.

9.000 liter melk

In 1950 gaf een Nederlandse melkkoe ongeveer 4.000 liter melk per jaar. Onder andere door jarenlange genetische selectie op melkgift, is dat opgelopen tot gemiddeld 9.000 liter melk. Door dit doorfokken krijgt de typische ‘hoogproductieve’ koe sneller last van allerlei ziektes en aandoeningen, zoals slepende melkziekte (te snel afvallen) en pootproblemen.

Harteloos prijsbeleid

Supermarkten en A-merken willen de inkoopprijs van hun melkproducten laag houden. De prijs die boeren krijgen voor een liter melk is al jarenlang te laag. Hierdoor moeten boeren meer melk produceren tegen lagere kosten. Dit gebeurt meestal door “de efficiëntie” te verhogen, oftewel het dier nog meer uit te melken door de productie per koe te verhogen.

Wakker Dier eist handhaving op kalfjes in broeikashutten
9.000 liter melk per jaar, die eigenlijk bedoeld is voor de kalveren | Foto: Wakker Dier

Keurmerken melk

Supermarkten en A-merken kunnen er ook voor kiezen om een paar centen meer te betalen voor hun melk om de koe te ontzien. Zo werken boeren met keurmerken als het Beter Leven Keurmerk, Natuurweide (Nederlandse biologische keurmerk) en Demeter (biologisch dynamische landbouw) met robuustere koeien die minder melk geven. Hilhorst:

“Een biologische koe hoeft twintig procent minder melk te geven en krijgt hierdoor bijvoorbeeld minder vaak last van slepende melkziekte.”

Campagne tegen sloopmelk

Sloopmelk is melk zonder goed dierenwelzijnskeurmerk. Wakker Dier wil dat deze melk uit de schappen verdwijnt en dat alle melk minimaal voldoet aan de eisen van één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming of van Nederlands biologisch (Natuurweide). Op dit moment voldoet minder dan tien procent van het zuivelaanbod in supermarkten aan deze eisen.

Bron:

©AnimalsToday.nl