In Amerika zijn de dagen na 4 juli onder asielen en dierenopvangcentra berucht. Op Independence Day is het afsteken van vuurwerk gebruikelijk, waardoor veel huisdieren in paniek raken door de herrie, wegrennen en verdwalen. Komen de dieren in het asiel terecht, dan hebben hun eigenaren slechts enkele dagen de tijd om ze op te halen. Een week na de feestdag wachten nu nog tientallen honden op hun baasje.

asiel
De hondenopvang van Franklin County kreeg na 4 juli 95 honden binnen | Foto: Tony Fischer/flickr

Elk jaar na 4 juli, de dag waarop de Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren, is het raak. Het vuurwerk dat wordt afgestoken op deze feestdag maakt veel honden bang. Ze rennen weg en tientallen komen in het asiel terecht. De dagen na 4 juli zijn dan ook berucht in de Amerikaanse asielen.

Geen haast
De hondenopvang van Franklin County in de staat Ohio heeft 95 honden binnen gekregen na 4 juli. Na afgelopen weekend waren 64 van deze honden nog niet opgehaald. Niet elke hond zal een baasje hebben (gehad), sommige zijn zwerfdieren, maar het merendeel is waarschijnlijk vorige week ontsnapt uit huis of tuin. Blijkbaar hebben veel eigenaren geen haast om hun huisdier terug te vinden, terwijl ongeregistreerde en ongechipte honden al na drie dagen in het asiel ter adoptie worden aangeboden.

Stress
De honden zijn in het asiel erg uit hun doen. Volgens de medewerkers zijn ze gestrest, wantrouwig en ze blaffen veel uit zelfbescherming. Hondenvanger Devon Mann kan dit goed begrijpen, vertelt hij aan ABC6:

“Deze honden hadden een familie, een thuis, een naam, kregen een bepaald merk voedsel. Hun hele wereld is op zijn kop gezet.”

Genoeg gegadigden
Baasjes die kunnen aantonen dat zij de eigenaar van een hond zijn, door foto’s te tonen of een document te overleggen, krijgen hun dier weer mee.  Honden die geen chip of penning hebben, worden na drie dagen al aangeboden voor adoptie. Honden die wel een penning of chip hebben, kunnen binnen twee weken worden opgehaald door hun eigenaar. Daarna wordt ook voor hen een nieuw thuis gezocht. Gewoonlijk is dat geen probleem, geeft Mann aan. Aangezien in deze tijd van het jaar allerlei verschillende rassen worden opgevangen, zijn hier genoeg gegadigden voor.

Bronnen: ABC610TVDog adoptions ©AnimalsToday.nl Angelique