In het wildreservaat Tule Lake, in Noord Californië (VS), zijn door een aanhoudende uitbraak van botulisme inmiddels al meer dan 94.000 vogels gestorven. Dit is de ergste uitbraak ooit geregistreerd in dit gebied, aldus Amerikaanse Fish and Wildlife Service. Het verdwijnen van wetlands is een belangrijke oorzaak en dat heeft een directe link met klimaatverandering.

Massale vogelsterfte door botulisme link met klimaatverandering
Massale vogelsterfte in Tule Lake (Klamath Basin, VS) door botulisme heeft een directe link met klimaatverandering | Foto: screenshot video KGW News/YouTube

De uitbraak van botulisme in Tule Lake is veroorzaakt door de afname van wetlands (drassige gebieden), de toenemende vraag naar beperkte watervoorraden en, vooral, de opwarming van het klimaat. Deze ramp voor de vogelpopulatie staat niet op zichzelf. Dergelijke uitbraken kunnen wereldwijd op elk moment plaatsvinden. Onderzoeker Farnsworth van het Cornell Lab of Ornithology bestudeert vogelmigratie:

“Kijk naar de oplopende temperaturen, droogte, gevolgd door intense regenperiodes en daarna weer droogte… de kenmerken van klimaatverandering zijn hier overal aanwezig.”

.

Link met klimaatverandering

Onderdeel van klimaatverandering is dat de aarde opwarmt. Dit is een direct gevolg van verhoogde concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer. Dit komt vooral door menselijk handelen, zoals verbranding van fossiele brandstoffen, ontbossing en landbouw. De extra kooldioxide in de atmosfeer houdt meer zonnewarmte vast, waardoor het weerpatroon verandert. Dit heeft als direct gevolg dat het op sommige plekken meer of heftiger regent en op andere juist weer droger is. We hebben daarbij te maken met steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden en temperaturen.

'make-or-break jaar'
2021 ‘make-or-break jaar’: klimaatbeleid moet veel ambitieuzer | Foto: Pixabay

Door het opwarmen van de permafrost ontdooit op steeds meer plaatsen bij de poolcirkel de bodem, waarbij veel methaan vrijkomt in de vorm van ‘moerasgas’ en ook opmerkelijk veel lachgas (N2O). Deze broeikasgassen zijn nog vele malen ‘potenter’ dan kooldioxide. Omdat het proces van opwarming inmiddels veel sneller gaat dan elk natuurlijk proces, kan geen enkel ecosysteem zich op tijd aanpassen. Klimaatverandering heeft als direct gevolg extreme weersomstandigheden die op hun beurt zorgen voor extreme gevolgen voor natuur, dier en mens.
.

Dooiende permafrost Siberië stoot schadelijk lachgas uit

Botulisme en andere ziektekiemen

Het bekendste gevolg van klimaatverandering is het verlies van biodiversiteit en daaropvolgend het uitsterven van diersoorten. Dit brengt het ecosysteem uit balans, wat weer nieuwe kansen creëert voor pathogenen, ofwel ziektekiemen.De extreme veranderingen in temperatuur en neerslag geven bijvoorbeeld muggen vrij spel om ziektes als dengue te verspreiden en teken de ziekte van Lyme. En in Nederland kennen we ondertussen ook allemaal de ziekte blauwtong. Het blauwtongvirus (BTV) slaat toe bij herkauwers, als ze gestoken worden door kleine muggen (knutten) die besmet zijn met dit virus. Doordat we minder koude nachten hebben, overleven deze mugjes veel langer dan vroeger, zodat ze vrij spel krijgen de dieren te besmetten.

knut
Een van de vele knuttensoorten (Culicoides sonorensis) | Foto: publiek domein

Door klimaatverandering verplaatsen steeds meer dieren zich naar andere gebieden, wat weer kan leiden tot de verspreiding van bijvoorbeeld virussen naar nieuwe populaties, inclusief mensen als er sprake is van een zoönose. Een goed voorbeeld hiervan is de vogelgriep. Ondertussen worden ook zoogdieren besmet met dit virus en wordt dit virus zelfs op Antarctica waargenomen.

Massale vogelsterfte door botulisme link met klimaatverandering
Botulismepreventie in Brussel | Foto: via Wikipedia CC0

Wakker geschud

Ondertussen is men bij Tule Lake wel wakker geschud. Men verwacht hier dat de teller de 100.000 botulismedoden zal passeren. Catastrofaal voor de dieren, die eerder al getroffen waren door het vogelgriepvirus. Vrijwilligers proberen waar mogelijk door botulisme getroffen vogels te redden.
.

Duurbetaalde les

Voor het herstel van de wetlands is een natuurlijke waterstroom noodzakelijk, ook om te pogen een volgende ramp te voorkomen. Enkele grote dammen zijn inmiddels verwijderd uit Klamath Basin en er worden gesprekken gevoerd over het verbeteren van het ecosysteem. In andere woorden; het moet weer functioneren zoals het deed voordat menselijk handelen het natuurlijke proces verstoorde. Een door de vogels duurbetaalde les als eyeopener voor de rest van de wereld.
.

.
Bronnen:

Mieren door klimaatverandering verdreven uit leefgebied VS

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen