De wetgever in Massachusetts wil eindelijk de verkoop van bontproducten verbieden. Deze beslissing is genomen nadat er schokkend nieuws aan het licht kwam van een bont- en urinefokkerij in Ohio.

Als de regering de wetsvoorstellen aanneemt, zal Massachusetts zich aansluiten bij Californië en een krachtig standpunt innemen tegen de bontindustrie. De wetgeving komt in de nasleep van een dramatische reddingsoperatie in Ohio bij de Grand River Fur Exchange, een pelsdierfokkerij.
Pelsfokkerij Ohio
Nadat de eigenaar eind december 2024 overleed, vroegen ambtenaren van de county hulp om een escalerende crisis in dierenwelzijn aan te pakken. Maar reddingswerkers hielden nog niet voor ogen wat ze hier zouden aantreffen. Meer dan 330 dieren, waaronder vossen, wasberen, wolf-hond hybriden, stinkdieren, opossums en coyotes.
De dieren leefden in smerige draadkooien met weinig tot geen bescherming tegen vriestemperaturen. Veel dieren hadden ernstige verwondingen, misten ledematen en waren extreem vermagerd. Sommige dieren zijn dood aangetroffen. Bij andere was hun lichamen bedekt met sneeuw.

‘Geen enkel dier zou dit moeten ondergaan’
Ook werd er elektrocutiegereedschap op het terrein gevonden. Het is een grimmige herinnering aan de wrede methoden die gebruikt werden om dieren te doden voor hun bont. Veel van de geredde dieren zijn sindsdien ondergebracht bij erkende dierenverzorgers en opvangcentra in het hele land.
Massachusetts
“De omstandigheden die in deze pelsdierfokkerij aan het licht zijn gekomen, zijn ronduit afschuwelijk”, zei vertegenwoordiger Jack Patrick Lewis. Massachusetts heeft de mogelijkheid om het voortouw te nemen op het gebied van de humane behandeling van dieren door de verkoop van gekweekt bont te verbieden en ervoor te zorgen dat we niet bijdragen aan een industrie die dieren aan zulk schandalig lijden onderwerpt.
“Geen enkel dier zou ooit het soort lijden moeten ondergaan dat in deze fabriek wordt tentoongesteld. Door een verbod in te stellen op de verkoop van producten die voortkomen uit dergelijke onmenselijke praktijken, kan Massachusetts een duidelijk signaal afgeven dat deze wreedheid niet thuishoort in onze staat of in onze waarden,” voegde senator Cindy Creem toe.
Er is geen toezicht, want het hoeft niet
De pelsdierfokkerijen in de VS werken grotendeels zonder toezicht, omdat dieren die voor hun pels worden gefokt niet worden beschermd door de federale wetten voor dierenwelzijn. Zonder regelgeving gebruiken pelsdierfokkerijen een aantal van de meest onmenselijke dodingsmethoden – vergassing, anale elektrocutie en knuppelen – om te voorkomen dat hun pelzen beschadigd raken voordat ze geschikt zijn gemaakt voor verkoop op een veiling.

Hoewel de meeste pelsdierfokkerijen in het buitenland plaatsvinden, voornamelijk in China, opereren sommige pelsdierfokkerijen nog steeds onder de radar in de VS. Door het ontbreken van regelgeving zijn deze faciliteiten niet verplicht om veterinaire zorg te verlenen of te testen op ziekten zoals COVID-19 of vogelgriep.
En zolang iets niet verplicht is op het gebied van dierenwelzijn, zijn er altijd mensen die misbruik maken van deze situatie en het besparen van geld boven een dierenleven verkiezen. Onderzoeken over de hele wereld hebben consequent aangetoond dat dieren in pelsdierfokkerijen standaard blootstaan aan extreme verwaarlozing en wreedheid.
Gemeenschappen in Massachusetts hebben al stappen ondernomen om de verkoop van bont op lokaal niveau aan banden te leggen. Steden als Wellesley, Weston, Brookline, Plymouth, Cambridge, Lexington, Attleboro en Arlington hebben verordeningen tegen bont aangenomen.
Wat als deze wetten worden aangenomen?
Massachusetts – momenteel de op twee na grootste bonthandelstaat na New York en Texas – zou hiermee een belangrijke stap zetten in het elimineren van de markt voor deze wreed geproduceerde producten.
De wet heeft daarnaast geen betrekking op tweedehands bont, bont van legaal bejaagde dieren, leer, wol of andere producten van dierlijke haren. Er zijn ook uitzonderingen voor religieuze kleding en artikelen zoals visaas en verfkwasten gemaakt van los dierenhaar.
Gezien de groeiende bewustwording van de wreedheid achter bontmode, heeft Massachusetts een unieke kans om een leidersrol te spelen in het verbieden van de verkoop van deze onnodige en onmenselijke producten. Door vastberaden actie kan de staat een belangrijke bijdrage leveren aan een toekomst waarin de bontindustrie in heel de VS verboden wordt.
Bron:
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk