Grootste jaarlijkse award voor dierproefvrije alternatieven reikte op vrijdag 10 november in Londen € 373.000 aan fondsen uit.

Lush
Lush reikte op 10 november € 373.000 aan fondsen uit

Op 10 november werden verschillende prijzenfondsen uitgereikt aan wetenschappers, activisten en trainers uit elf verschillende landen. Daarmee werden zij beloond voor hun inspanningen in hun zoektocht naar alternatieven voor dierproeven. Naar schatting worden wereldwijd meer dan 115 miljoen dieren gebruikt bij laboratoriumtesten. Dit jaar bestond het totale prijzenfonds uit € 373.000.

Sinds 2012 wordt elk jaar de Lush Prize uitgereikt: een prijzenfonds dat inmiddels meer dan € 2 miljoen heeft geschonken aan personen en organisaties die allemaal hetzelfde doel nastreven: een wereld zonder dierproeven. Dit jaar zijn er voor het eerst winnaars uit Chili, China en Japan: landen die tot voor kort achterbleven op het gebied van dierproefvrij testen.

Lush Prize gaat zijn zesde jaar in. Het is een samenwerking tussen cosmeticabedrijf Lush en onderzoeksorganisatie Ethical Consumer. Lush Prize is het grootste prijzenfonds dat zich richt op het volledig uitbannen van dierproeven en daarom projecten beloont die toxicologische testen op dieren willen stoppen.

Vijf categorieën
Het fonds reikt prijzen uit binnen vijf categorieën: Science, Training, Lobbying, Public Awareness en Young researchers. Dankzij steun van Lush Noord-Amerika, Japan, Hong Kong en Zuid-Korea werd deze laatste categorie vorig jaar uitgebreid met de subcategerieën Young Researchers Asia en Young Researchers Americas. Dit jaar zijn er binnen de gehele categorie Young Researchers prijzen uitgereikt aan 13 jonge wetenschappers uit Brazilië, de VS, China, Japan, Singapore, Australië, Duitsland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. Zij ontvangen ieder een bedrag van € 11.300 voor hun projecten.

Winnaars 2017

  • Onder de winnaars van Lush Prize 2017 bevinden zich o.a.:
  • Een Harvard University team dat een platform ontwikkelt om 3D-geprinte orgaan-op-chip modellen te kunnen maken.
  • Het Human Toxicology Consortium Project, dat wetenschappers en regelgevers traint op het gebied van Adverse Outcome Pathways (een onderzoeksmethode die de potentie heeft effecten voor de menselijke gezondheid beter te kunnen voorspellen en tevens het gebruik van dierproeven overbodig maakt).
  • Afability: een initiatief uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dat antilichamen die afkomstig zijn van dieren (tot 1 miljoen dieren in Europa) wil vervangen.
  • Te Protejo: een Chileense liefdadigheidsorganisatie die dierproefvrije cosmetica promoot.

Lush Prize woordvoerder Craig Redmond vertelt:

“Dit jaar kregen we voor de Lush Prize nominaties uit 38 landen: het grootste aantal inzendingen tot nu toe. De juryleden zijn onder de indruk van de hoge kwaliteit van de verschillende wetenschappelijke en campagne-initiatieven wereldwijd die zoeken naar alternatieven voor dierproeven. Daarbij roemen zij de integriteit van de jonge onderzoekers die wars zijn van dierproeven, om zowel ethische als wetenschappelijke redenen. Wij zijn verheugd dat we wederom projecten over de hele wereld kunnen steunen. Dit doen we niet alleen op financieel gebied: door onze award vallen zij meer op bij overheden en wetenschappers én bij het publiek. Deze projecten tonen hen hoe belangrijk het is dat we samenwerken en dierproeven door betere alternatieven vervangen.”

De winnaars ontvingen op 10 november hun award: een  met de hand gemaakt beeld van een haas, plus het gewonnen bedrag. Deze prijsuitreiking vond plaats tijdens de Lush Prize Awards Ceremony in Londen. Dit netwerkevent brengt wetenschappers en activisten van over de hele wereld bij elkaar: een unieke mogelijkheid eventuele samenwerkingsverbanden te bespreken.

Persbericht Lush