Lonely George, een beroemde boomslak uit Hawaï en tevens de laatste van zijn soort, is afgelopen week op 14-jarige leeftijd overleden in het lab waar hij is geboren.

George
Lonely (eenzame) George is overleden | Foto: screenshot video Global1 News Network/YouTube

George behoorde tot een slakkensoort van de familie Achatinella apexfulva en was beroemd als mascotte van de inheemse Hawaïaanse biodiversiteit. Hij werd veelal bezocht door scholieren in zijn lab, waar ze kunnen leren over de slakken van Hawaï.

Invasieve soorten
Toen de Europeanen in de 18de eeuw naar Hawaï kwamen, waren er meer dan 700 inheemse slakkensoorten op de eilanden en is er beschreven hoe de slakken ‘als vruchten aan de bomen hingen’. Echter, de Europeanen brachten met hun komst dier- en plantensoorten van eigen land mee, zogenoemde ‘alien species’, en dat bleken invasieve exoten. Deze verstoren het ecosysteem, vooral op eilanden in isolatie waar exclusieve soorten leven zonder vijanden.

George
Europeanen introduceerden invasieve exoten op Hawaï | Foto: publiek domein

Wolfslak
In het geval van de voorouders van George vielen deze ten prooi aan de roze wolfslak, Euglandina rosea, een slak die zich voedt met andere slakken en ervoor heeft gezorgd dat vele slakkensoorten op Hawaï uitstierven. Daarnaast vielen de slakkensoorten van Hawaï, tezamen met andere diersoorten, ten prooi aan de exploitatie van de Europeanen, die de slakkenhuizen verzamelden.

De roze wolfslak vormt een ernstige bedreiging voor inheemse slakken op Hawaï | Foto: Dylan Parker/flickr

In de 20ste eeuw probeerde een aantal onderzoekers zoveel mogelijk slakken te redden door ze onder te brengen in laboratoria op Hawaï, waar George de boomslak is geboren en waar hij vorige week stierf.

Tegengaan
Hawaï is niet het enige land waar ecosystemen zijn verstoord door exploitatie en alien species van rondreizende Europeanen, met uitsterving van vele diersoorten tot gevolg. Ecotoerisme en educatie omtrent dergelijke problemen kunnen dit soort problemen in de toekomst hopelijk tegengaan.

Onderstaand bericht over de dood van Lonely George is afkomstig van Global1 News Network op YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=97uPQwcwLSw

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Veerle Platvoet