Dr. Jane Goodall viert vandaag haar 90e verjaardag. Een levende legende met een leeftijd om het iets rustiger aan te doen zou je denken, maar niet voor Jane. Integendeel, ze heeft haast om met haar boodschap van hoop wereldwijd nog meer mensen te inspireren. We moeten samen onze aarde te beschermen en mooier te maken voor dier en mens.

Levende legende Jane Goodall viert 90e verjaardag
Levende legende Jane Goodall, beschermvrouwe van chimpansees | Foto: screenshot video Dr. Jane Goodall & the Jane Goodall Institute USA/YouTube

Haar baanbrekend onderzoek naar het gedrag van chimpansees in de jaren ‘60 van de vorige eeuw, leidde bij Jane Goodall tot het inzicht dat als je dieren wilt beschermen je hun leefgebied moet behouden samen met de mensen die daar leven en een bestaan leiden.

Jane Goodall
Jane Goodall en de geredde chimpansee Wounda | Foto: screenshot video JGI/YT

Levende legende Jane Goodall

Jane trok de wereld in om mensen te vertellen hoe slecht het ging met de chimpansees door de vernietiging van hun leefomgeving en door de illegale handel in wilde dieren. Met haar boodschap kon ze fondsen werven en het Jane Goodall Institute oprichten, om van daaruit projecten te initiëren voor de bescherming van chimpansees, zoals bouw en beheer van opvangcentra, herbebossing, lokale werkvoorziening, educatie en onderzoek.
.

The Hope van Jane Goodall komt op het juiste moment

.
Inmiddels is Jane Goodall talloze keren onderscheiden voor haar werk en inzet. In Nederland kreeg ze op 29 april 2023 tijdens haar lezing Reasons for Hope een koninklijke onderscheiding uitgereikt met daarbij een landurige staande ovatie.
.

Jane Goodall wint Templeton-prijs voor haar levenswerk

.
Driehonderd dagen per jaar reist Jane Goodall de hele wereld over, samen met haar onafscheidelijke Mr. H. Haar energie en toewijding zijn niet te stuiten en haar verhalen raken je hart; triest, mooi en bovenal vol van hoop. Met elkaar kunnen we er een betere wereld van maken voor dier en mens.
.

.
Tot en met 31 december is in het Omniversum in Den Haag een fototentoonstelling en film over haar leven te zien. Meer informatie vind je hier.

Bronnen:

Dr. Goodall: onze relatie met dieren moet veranderen ter voorkoming van volgende pandemie

©AnimalsToday.nl Ellie Doppenberg