Leeuwen en tijgers die zijn vergiftigd en vermoord in Zuid-Afrika, zijn mogelijk gebruikt tijdens de uitoefening van zwarte magie. Dertien leeuwen en twee tijgers zijn vergiftigd in de afgelopen maand. Twee daarvan zijn vorige week vermoord, één daarvan is onthoofd.

zwarte magie
Lichaamsdelen van leeuwen worden niet alleen gebruikt in de Chinese geneeskunde, maar ook bij het uitoefenen van zwarte magie in Zuid-Afrika | © Burrard-Lucas Photograpy

Heksendokters zouden de dieren gebruiken tijdens het uitoefenen van muthi, een traditioneel Zulu-gebruik waarbij lichaamsdelen van de grote katachtigen worden gebruikt in medicatie. Het is ook mogelijk dat de lichaamsdelen gebruikt worden in traditionele Chinese medicijnen. Kelly Marnewick van de Endangered Wildlife Trust, vertelde aan The Mirror:

“Als het hoofd, poten en staart zijn verwijderd, is er vaak een link te leggen naar de traditionele Chinese medicijnmarkt of naar muthi.”

Leeuwen en tijgers worden niet genoeg beschermd in Zuid-Afrika. De verkoop van lichaamsdelen van wilde leeuwen is verboden, maar verkoop van lichaamsdelen van gefokte leeuwen is nog steeds legaal, ondanks tegenspraak van negen Afrikaanse landen tijdens de CITES-conferentie.

De kans is groot dat hierdoor de vraag vanuit Azië naar lichaamsdelen van katachtigen nog groter kan worden. Christine MacSween van LionAid:

“Grote katten in Zuid-Afrika worden op alle mogelijke manieren bedreigd en krijgen amper bescherming. Op deze manier is de kans groot dat de Afrikaanse leeuw zal uitsterven.”

Er zijn minder dan 20.000 Afrikaanse leeuwen over in het wild, terwijl hun aantal in de jaren 1960 nog rond de 200.000 lag.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser