Dierenopvang De Toevlucht in Amsterdam roept ieder die jonge haasjes ziet deze met rust te laten en niet mee te nemen. Ieder jaar brengen mensen pasgeboren hazen naar De Toevlucht, omdat ze ze alleen zien zitten en dat zielig vinden. Dit is niet de goede keuze voor het dier, zo waarschuwt de stichting.

jonge haasjes
Laat jonge haasjes met rust | Foto: publiek domein

Verzorgster Roxina van Eck legt uit:

​”Het is onwetendheid. Mensen denken aan konijntjes die in een nest worden geboren. Maar hazen komen kant-en-klaar ter wereld en worden meteen alleen gelaten.”

Moederhazen verlaten na de geboorte overdag het nest en komt alleen ‘s avonds terug om de jongen te voeden. Dit is om ze te beschermen tegen roofdieren. Van Eck:

“Zo’n grote haas valt snel op, terwijl een kleintje in het hoge gras moeilijk te zien is.”

jonge haasjes
Een kleintje is in het hoge gras moeilijk te zien | Foto: publiek domein

Niet zielig
Veel mensen vinden het zielig, wanneer ze zo’n klein haasje alleen zien zitten en nemen ze mee om naar een opvang te brengen. Van Eck:

“Sinds januari hebben we er al tien binnengekregen. Mensen bedoelen het goed, maar dat is het zeker niet.”

Jonge haasjes hebben, in tegenstelling tot jonge konijntjes, meteen open ogen en staan de oren overeind:

“Door die dikke vacht is de sneeuw en kou van de afgelopen tijd niet gevaarlijk of zielig. Laat ze dus vooral liggen.”

jonge haasjes
Hazen worden kant-en-klaar geboren | Foto: publiek domein

Vindplaats
Wanneer een haasje bij De Toevlucht wordt binnengebracht wordt er meteen gevraagd of de mensen nog weten waar ze het diertje precies hebben gevonden. Wanneer dit duidelijk is, wordt het haasje direct teruggebracht. Veel mensen weten echter niet meer precies waar ze het haasje hebben gevonden. Wanneer de plaats van herkomst niet bekend is, worden de haasjes opgevoed in de dierenopvang. Van Eck:

“We geven ze melk en ze blijven hier tot ze groot zijn. Voordat we ze uitzetten gaan ze naar een uitwenverblijf om ze weer schuw te maken. Het blijven wilde dieren.”

Als mensen twijfelen of een haasje niet toch geholpen moet worden, adviseert De Toevlucht om de Dierenambulance te bellen en het dier in eerste instantie vooral met rust te laten:

“Dierenspecialisten kunnen het beste inschatten wat er met het haasje moet gebeuren. Als je het niet zeker weet, laat de jonge haasjes dan liggen!”

Bron: RTL Nieuws ©AnimalsToday.nl  Monique van Dijk Armor