Zieke leghennen die door medewerkers met de hand worden onthoofd, doodgetrapt of dagenlang tussen hun soortgenootjes aan het sterven zijn. Bij een van de grootste eierproducenten van de Verenigde Staten heeft dierenrechtenorganisatie PETA schokkende undercoverbeelden gemaakt van extreem kippenleed. De eieren van deze kippen liggen in de schappen bij de Amerika’s grootste supermarktketen, Walmart.

kippenleed
Er schuilt gruwelijk kippenleed achter eieren in de schappen van de grootste Amerikaanse supermarkt | Foto: screenshot video PETA/YouTube

Bij eierproducent Trillium Farms, onderdeel van een van de grootste eierproducenten van de VS, is dierenwelzijn hun “topprioriteit”. Althans, als je hun site mag geloven. Hun miljoenen (!) leghennen ontvangen de “beste zorg” van “toegewijde medewerkers”. De eieren liggen in het schap bij Walmart als een soort excellent huismerk. Dierenrechtenorganisatie PETA ging undercover en de beelden zijn om te janken.

Nek breken

Medewerkers die bij zieke leghennen hun hoofd herhaaldelijk ronddraaien in een poging hun nek te breken. Een medewerker die bij een levende hen haar hoofd eraf wil trekken. Een ernstig gewonde, nog levende hen in de vuilnisbak. In slechts 18 dagen op het leghennenbedrijf in Ohio vond PETA’s undercovermedewerker honderden dode hennen, veel ervan in staat van ontbinding in de extreem krappe kooien tussen de levende dieren.

kippenleed
PETA’s undercovermedewerkers vonden honderden dode hennen | Foto: screenshot video PETA/YouTube

De vogels staan hun hele ellendige leven op draadgaas in krappe kooien. Veel hennen missen hun veren, een gevolg van stressgerelateerde zelfverminking of gevechten onderling. De dieren staan veel te dicht op elkaar; met elk dier nog minder ruimte dan een A4-tje. Ook zie je op de beelden een medewerker met een zeer lawaaiige bladblazer door de kooi lopen om veren en stof te verwijderen, waardoor de gevangen dieren uit angst tegen de kooien opspringen. Er wordt mee omgegaan of het legmachines zijn, geen levende wezens.

Uitgelegd

Als het leggen minder wordt, dan wacht ze de dood. Eind juni was het zover voor meer dan 100.000 uitgelegde hennen. De ‘toegewijde’ medewerkers sleuren de hennen uit hun kooien en proppen ze hardhandig met tientallen tegelijk in metalen boxen. In de box worden ze naderhand vergast, als ze niet al verstikt zijn. Tijdens de vergassing, een extreem wrede en pijnlijke dood, hoor je de dieren tegen de wanden opspringen.

Bekijk de schokkende undercoverbeelden van PETA hieronder:
.

.

Gevoelige wezens

Volgens PETA senior Vice President Daphna Nachminovitch zijn kippen nieuwsgierige individuen met een eigen persoonlijkheid:

“Kippen voelen pijn en angst net zo intens als een mens dat doet. Al onze onderzoeken in de eierproductie-industrie laten zien, dat deze gevoelige vogels worden behandeld als niets meer dan legmachines, zonder enige aandacht voor hun basisbehoeften.”

Het Trillium leghennenbedrijf is een hel op aarde voor de kippen. In 16 enorme schuren worden 2,4 miljoen hennen gehouden. Schuurbranden in november 2018 en onlangs nog in april dit jaar kostten tienduizenden kippen het leven. Volgens een klokkenluider werden in december 2019 260.000 leghennen gedood, omdat ze besmet waren met een ernstige ademhalingsziekte. De methode was gruwelijk: de ventilatie in de schuren werd uitgezet en de temperatuur werd met heaters opgekrikt tot minimaal 40 graden. De kippen werden levend geroosterd.

Kippenleed en horrorschuren in  Nederland

Denk niet dat het in Nederland zoveel beter is. Vorig jaar bracht Animal Rights beelden naar buiten van zogenaamde horrorschuren in ons land.
.

Onderzoek naar horrorschuren: de hel van leghennen in beeld

.
Ei zit in ontzettend veel producten verwerkt, zoals koekjes, gebak, ijs, noem maar op. Check de ingrediënten en maak andere keuzes als je niet wilt meewerken aan deze gruwel.

Bron:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.