Het keerpunt van een onomkeerbare opwarming van de aarde zijn we mogelijk al voorbij, waarschuwt het hoofd van de grootste expeditie naar de Noordpool tot nu toe.

opwarming aarde
Keerpunt onomkeerbare opwarming aarde wellicht al voorbij | Foto: Pixabay

Missie op de Noordpool

Marcus Rex, de wetenschapper die de grootste missie ooit naar de Noordpool leidde, geeft aan dat we het punt om klimaatverandering nog tegen te houden misschien al voorbij zijn. Aan de expeditie deden driehonderd wetenschappers uit twintig landen mee. Na 389 dagen onderzoek gedaan te hebben in het Noordpoolgebied zijn zij in oktober vorig jaar teruggekeerd naar Duitsland. Na terugkomst waarschuwden de wetenschappers al over hoe snel het poolijs aan het smelten is en dat als wij, als mensheid, niet van koers veranderen, het Noordpoolgebied binnen enkele decennia al ijsvrij zou kunnen zijn. De expeditie kostte 140 miljoen euro en heeft 150 terabytes aan gegevens opgeleverd die informatie bevatten over de atmosfeer, de oceaan, het pakijs en het ecosysteem. Ook zijn er meer dan duizend ijsmonsters meegenomen.

Noordpoolijs

Bij de presentatie van hun eerste bevindingen zei Rex dat de wetenschappers de ontdekking hebben gedaan dat het Noordpoolijs zich “in de lente van 2020 sneller had teruggetrokken dan sinds het begin van de metingen”. Ook zei hij dat de verspreiding van zee-ijs nog maar half zo groot was als decennia geleden. De resultaten van het onderzoek zijn indrukwekkend en zorgwekkend. Het ijs was nog maar half zo dik als tijdens de Fram-expeditie die in 1890 door de ontdekkingsreizigers en wetenschappers Fridtjof Nansen en Hjalmar Johansen werd uitgevoerd. Daarnaast lagen de temperaturen al 10 graden hoger dan in 1890.

Zomerijs verdwijnt

Het verdwijnen van het zomerijs in het Noordpoolgebied is één van de eerste keerpunten die niet meer teruggedraaid kunnen worden als we de opwarming van de aarde te ver laten komen en de vraag is nu of we dit punt al voorbij zijn. Dit zal een cascade-effect veroorzaken voor de wereld. Zo kan dit leiden tot het verdwijnen van de Groenlandse ijskap, het ontdooien van de Arctische permafrost. Verder worden oude gletsjers bedreigd.

IJsberen

“Het is pijnlijk te weten dat wij mogelijk de laatste generatie zijn die een Noordpoolgebied kan ervaren waar in de zomer nog steeds een zee-ijsbedekking is”, zeg Stefanie Arndt, die gespecialiseerd is in de fysica van zee-ijs. De ijsberen hebben het zee-ijs nodig om te jagen en energie op te slaan voor de zomer en de herfst, wanneer zij minder voedsel kunnen vinden. Het ijs biedt daarom een belangrijke leefruimte voor de ijsberen. De klimaatverandering en het smeltende ijs zullen leiden tot het uitsterven van de ijsberen. Als er niets verandert, zullen de ijsberen over minder dan 80 jaar uitgestorven zijn.

opwarming aarde
Keerpunt onomkeerbare opwarming aarde wellicht al voorbij | Foto: Pixabay

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop