Een recente studie van genetisch materiaal van lang geleden overleden katten geeft meer informatie over de weg die de wilde kat heeft af gelegd voordat hij huiskat werd. Een weg die 9000 jaar teruggaat en via Egypte naar de Vikingen leidt.

katten
Ondanks de domesticatie van de kat blijft het een roofdier | Foto: Bart van Riel

Wetenschappers van de universiteit Diderot in Parijs onderzochten genetisch materiaal uit gemummificeerde katten in Egypte en overblijfselen uit Viking-kerken en begraafplaatsen. Hun onderzoek richtte zich op meer dan 200 dieren met als doel vast te stellen hoe, waar en wanneer kat en mens voor het eerst samenkwam in de wereld. Dat moment blijkt dus al 9000 jaar geleden te zijn geweest. Dit is langer dan tot nu toe werd aangenomen. Het genetische materiaal bevestigt ook definitief dat alle hedendaagse huiskatten afstammen van de Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris lybica), een kattensoort die voorkwam in Noord-Afrika en Zuidwest-Azië.

Kat-mensrelatie
De wetenschappers vonden dat het pad naar katten als huisdieren waarschijnlijk begon toen vroege boeren in het zuidwesten van Azië zo’n 9000 jaar geleden begonnen met het opslaan van granen voor de winter. Thierry Grange, senior-onderzoeker van het onderzoeksteam:

“Met de uitvinding van de landbouw en de graanvoorraden die vanaf dat moment opgebouwd werden in de dorpen, kwamen de knaagdieren mee, en met de knaagdieren de katten. Dat de katten door het vangen van knaagdieren hielpen de pest te bestrijden verbeterde de onderlinge verhouding tussen kat en mens nog meer.”

Hoewel het domesticeren van katten dus ver teruggaat en de dieren al relatief lang samenleven met en bij mensen, is de kat waarschijnlijk de meest opvallende en moorddadige van alle huisdieren, aldus Grange:

“De kat is waarschijnlijk de wildste van de huisdieren. En een deel daarvan leeft zijn eigen leven en zorgt er vooral voor dat er niet te veel mensen in de buurt zijn.”

katten
Foto: Bart van Riel

Honden
Ter vergelijking: er zijn aanwijzingen dat honden al 100.000 jaar geleden voor het eerst door mensen gedomesticeerd werden. Dit zou verklaren waarom honden vel meer op mensen gericht zijn dan katten, die, zodra ze buiten zijn, van het ene op het andere moment weer gewoon een roofdier zijn en in niets lijken op de lief spinnende huisgenoot kort daarvoor.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Lydia Zittema