Het attractiepark Mondo Verde in Landgraaf ligt onder vuur. Het park zou het welzijn van dieren in het geding hebben gebracht door slechte leefomgevingen, en de directeur schrikt nadat er kamer- en raadsvragen worden gesteld.

Mondo Verde
Kamervragen door kleine en modderige verblijven in Mondo Verde | Foto: Facebookpagina Alain Pirnay

Alain Pirnay, een oplettende bezoeker, fotografeerde vorige week een wolf in een modderpoel bij Mondo Verde. De dieren zouden niets anders dan deze modderbak tot hun beschikking hebben, en daarnaast lagen er stukken plastic op de grond. Dit levert natuurlijk veel ophef op, en dit zijn niet de enige klachten in korte tijd.

Klachten Mondo Verde

Andere klachten over het park gaan over het verblijf van de tijgers en leeuwen. Deze dieren zouden te dicht bij de attracties staan, waardoor ze geen enkel moment van de dag kunnen rusten. Of deze klachten terecht zijn, moet nog blijken, maar er zijn genoeg redenen voor dierenrechtenorganisaties en de Partij voor de Dieren om actie te ondernemen. 

Mondo Verde
Een van de tijgers in Mondo Verde | Foto: Facebookpagina Alain Pirnay

Actie voor dierenwelzijn

Bite Back, een dierenrechtenorganisatie, heeft op basis van deze berichten contact opgenomen met de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Zij diende een verzoek in om inspecties uit te voeren met betrekking tot de verblijven en het welzijn van de dieren in dit specifieke dierenpark, zo laat Bite Back weten.

Daarnaast heeft de organisatie een WOO-verzoek ingediend (Wet Open Overheid), wat het recht op informatie regelt over alles wat de overheid doet. Ook heeft de Partij voor de Dieren kamervragen gesteld. Ook in de gemeenteraad van Landgraaf werden er vragen gesteld over deze bevindingen. 

De eigenaar van het park, Klaas van der Honing, schrikt van deze ophef.

“Je denkt dat je goed bezig bent en dan worden er opeens Kamervragen en raadsvragen gesteld. Elke twee maanden komt er een dierenarts langs op het park om het welzijn van onze dieren te controleren, dat is volgens protocol.”

Eigenaar Mondo Verde wuift kritiek weg

“We zijn er best van geschrokken dat één persoon dit allemaal aanhangig heeft gemaakt”, zo vertelt hij in een interview met 1Limburg. Hij vindt het vooral erg dat de man niet eerst contact zocht met Mondo Verde, maar de beelden meteen online zette. “Iedereen heeft er opeens ook een mening over.”  

Dit terwijl Van der Honing vindt dat de dieren goed verzorgd worden. De kritiek dat de wolven in een modderpoel zouden zitten, komt volgens hem deels door het extreem natte weer. “Onze wolven hebben ondergronds meerdere holen, en er is materiaal besteld om hun verblijf aan te pakken. Zodra het terrein begaanbaar is, gaan we dat meteen doen.” 

Hij vertelt dat er in elke dierentuin wel een onhandige foto gemaakt kan worden waarop het lijkt dat een dier wegkwijnt. De kritiek op de leeuwen en tijgers wordt dan ook weggewuifd door de eigenaar. “Dat onze dieren last zouden hebben van de attracties daar kunnen wij ons niet in vinden. Ze reageren niet eens op het geluid”, zo legt hij uit. “Het is ook niet zo dat de attracties er net pas staan, die staan er al jaren.”

Mondo Verde
Eén van de verblijven van Mondo Verde | Foto: Facebookpagina Alain Pirnay

Meldingen NVWA

De NVWA heeft zich nog niet gemeld bij Mondo Verde, vertelt Van der Honing aan L1, maar dit kan binnenkort veranderen. De NVWA heeft namelijk laten weten dat het park bij hen bekend is, alleen kunnen ze op dit moment niet ingaan op inspectierapporten.

Mocht u als lezer een melding willen maken, dan kan dat via deze link van de NVWA. 

Bronnen: 

©AnimalsToday.nl Kaspder Wienk