In zijn luxueuze winterverblijf in de Oekraïense Karpaten hield ex-president Janoekovitsj vijf beren. De achtergelaten dieren worden nu door Stichting Vier Voeters verzorgd.

Beer Janoekovitsj
Foto: Vier Voeters

De voortvluchtige Viktor Janoekovitsj laat niet alleen een privé dierentuin achter op zijn opzichtige landgoed nabij Kiev. Ook in zijn niet minder luxueuze winterverblijf in de buurt van het dorp Huta, 180 kilometer ten zuiden van Lviv, hield Janoekovitsj dieren – naast wilde zwijnen, paarden, en fazanten werden ook vijf beren aangetroffen, waaronder drie berenwelpjes.

Lokale dierenbeschermers vroegen Vier Voeters om hulp. Op dit moment worden de dieren, die in redelijk goede toestand zijn, nog verzorgd door de voormalige werknemers van Janoekovitsj. Vier Voeters berenexpert Carsten Hertwig die de eerste verzorging van de beren coördineert:

“Dit kan snel veranderen. We vrezen dat de dieren verkocht zullen worden. Vooral de berenwelpjes lopen gevaar weer in een ongeschikte omgeving terecht te komen.”

De beren, waarvan de herkomst nog onduidelijk is, worden in veel te kleine kooien gehouden. In één kooi zit een mannetjes beer, in een andere kooi een berin met haar drie jongen.

Een noodhulpteam van Vier Voeters rondom berenexpert Annika Lϋrβen is vandaag ter plaatse om een beeld te krijgen wat de toestand van de beren is. De dieren zullen van voedsel worden voorzien en het team zal proberen een lange-termijnoplossing voor de wilde dieren te vinden.

Persbericht Vier Voeters