De regering van Jamaica heeft aangekondigd dat het de import, vervaardiging en distributie van bepaalde plastic producten zoals plastic tasjes gaat verbieden vanaf 1 januari 2019. In Jamaica wordt er gesproken van een historisch besluit.

plastic tasjes
Jamaica verbiedt plastic tasjes | Foto: Graça Brites Flickr via Compfight cc

Het gaat om een verbod op plastic tasjes en andere producten gemaakt van polyethyleen die eenmalig worden gebruikt. Polyethyleen is de meest toegepaste kunststof en het wordt gebruikt voor het maken van zakken, tassen, folies, leidingen, vezels, etc.  Volgens de Minister van Milieu, Daryl Vaz, maakt het verbod op de  plastic producten voor eenmalig gebruik deel uit van een geleidelijk proces om de consumptie van plastic in het land te verminderen. Ook wil het land het materiaal waar verpakkingsmateriaal van gemaakt wordt gaan reguleren.

Polystyreenschuim bakjes
Vanaf 1 januari 2019 zal de regering van Jamaica aan een verbod werken op de import van plastic zakken die veelvuldig gebruikt kunnen worden en producten gemaakt van polystyreenschuim. Een voorbeeld is de polystyreenschuim bakjes en bekers om voedsel en drankjes mee te verpakken. De vervaardiging en distributie van deze producten en van plastic rietjes zal verboden zijn vanaf 1 januari 2020. Jamaica kondigt aan meer maatregelen te zullen nemen om de plasticconsumptie te verminderen en zal plasticrecycling promoten.

plastic tasjes
Jamaica verbiedt plastic tasjes | Foto: Pixabay

Andere Latijns-Amerikaanse landen als Chili, Costa Rica, Mexico, Colombia, Belize en Panama hebben ook al aangekondigd dat het gebruik van plastic tasjes verboden zal worden. Er wordt geschat dat er zo’n 150 miljoen ton plastic in de oceanen rondzwerft, met een jaarlijkse groei van 8 miljoen ton.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer