In de buurt van Brugge, is een jager betrapt op een illegale vossenjacht. Hij gebruikte hiervoor een vossenval met levende lokdieren. De dieren, vier haantjes en een hen, verkeerden in ellendige omstandigheden: ze zaten onder het bloed, zonder eten en drinken, in een veel te kleine kooi. Els Van Campenhout, Animal Rights: “Er is amper controle op de jacht. Deze onschuldige en gewonde dieren waren overgeleverd aan de grillen van een jager die alle regels aan zijn laars lapt.”

vossenjacht
Jager betrapt op illegale vossenjacht in België | Foto: Pixabay

Vossenval in het bos
De vossenval met gewonde dieren werd afgelopen december gevonden door twee toevallige voorbijgangers die op zoek waren naar hun hond. Zij namen na de vondst contact op met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en met de eigenaresse van een dierenasiel.

Het ANB kon pas twee weken later poolshoogte komen nemen, waarna de eigenaresse van het dierenasiel besloot om de dieren zelf te redden en tevens het ANB hiervan op de hoogte stelde. Er zijn op het terrein van de jager nog meer illegale activiteiten geconstateerd.

Vossen niet ouder dan één jaar
De gemiddelde vos in Vlaanderen wordt niet ouder dan één jaar, terwijl vossen een leeftijd van zeven jaar of ouder kunnen bereiken. Vanaf 2010 worden er hoogstwaarschijnlijk elk jaar meer dan 11.000 vossen gedood in het Vlaamse Gewest.

Vanaf 14 oktober tot eind februari mogen vossen recreatief bejaagd worden. Het gebruik van kast- en kooivallen zijn bij de recreatieve jacht niet toegestaan en het gebruik van levende lokdieren is te allen tijde verboden. Van Campenhout, Animal Rights:

“Het is schrikbarend dat burgers zelf actie moeten ondernemen, omdat overheidsinstanties dit nalaten. Wij hopen dat de jager adequaat wordt gestraft en als voorbeeld zal dienen voor andere illegale activiteiten.”

Vossenjacht verbod
In Luxemburg geldt sinds 2015 een algeheel verbod op de vossenjacht. Dit verbod is in 2018 met succes verlengd. Van Campenhout, Animal Rights:

“In Luxemburg is het vossenjachtverbod succesvol. Er vond geen vossenexplosie plaats, zoals door jagers werd voorspeld. Wij willen ook in België een volledig verbod op de gruwelijke en nutteloze vossenjacht.”

Met de geredde dieren gaat het goed, ze worden inmiddels ter adoptie aangeboden.

Persbericht Animal Rights


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.