Een Podenco van nog maar anderhalf jaar oud is opgehangen aan een boom en vervolgens van een klif gegooid. De gruwelijke daad vond plaats in de provincie Málaga. Twee verdachten zijn gearresteerd.

jachthondje opgehangen
Jachthondje opgehangen in Spanje | Foto (illustratief): Diuterminus/Wikimedia

Begin februari zag een getuige tijdens een wandeling in het Madroño-gebied hoe twee mannen bezig waren een jonge Podenco op te hangen aan een tak van een olijfboom. De wandelaar schakelde direct de SEPRONA in (de Spaanse milieu-, natuur- en dierenpolitie), maar de agenten konden bij aankomst op de plek waar de moord was gepleegd het hondje niet vinden. Pas de volgende dag bij nader onderzoek werd het jonge dier onderaan een klif dood aangetroffen. Het bleek inderdaad eerst te zijn opgehangen en vervolgens van de klif te zijn gegooid. In zijn oor zat een microchip met de gegevens van zijn baasje.

Daders

De eigenaar van de microchip en dus ook van het jachthondje, was een buurtbewoner van Villanueva de la Concepción, in de gemeente Almogía. De man was op de dag van de moord al aangehouden en beschuldigd vanwege het rijden onder invloed en het hierop volgende agressieve gedrag tegenover de politie toen hem naar zijn identiteit werd gevraagd. Een tweede verdachte bleek de zoon van de eerste te zijn en werd pas na de vondst van het lijk aangehouden. De zoon gaf toe mee te hebben gewerkt aan deze lugubere daad, omdat de jonge Podenco volgens hem niet bruikbaar was voor de jacht. Beide zijn beschuldigd van dierenmishandeling met verergering door wreedheid die leidde tot de dood.

Mishandeld tot de dood

Het is helaas niet ongebruikelijk dat jachthonden dood worden aangetroffen in Spanje. Per jaar worden er ongeveer 128.000 jachthonden van verschillende rassen in de steek gelaten. Velen van hen worden mishandeld tot de dood. De excuses voor het weggooien van de dieren alsof het oud vuil betreft, zijn dat het ongewilde puppy’s zijn, dat de honden te traag zijn of te oud, of dat ze niet bruikbaar zijn voor de jacht. Spaanse activisten strijden samen met politici tegen deze dierenmishandeling en voor een verbod op het jagen met behulp van jachthonden.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Jennie Cools


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.