Eerder deze week kwamen de afschuwelijke omstandigheden aan het licht, waarin dieren in het dierenasiel (protectora) Sociedad Protectora de Animales y Plantas de Sevilla, Spanje, verkeren. Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen (DZG) zet zich in voor deze dieren. Dit is het laatste nieuws. 

Sevilla
Foto via Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen

Af en toe komen er meer verhalen en foto’s naar buiten, beelden en verhalen waar we van schrikken, maar waardoor we steeds meer zekerheid krijgen dan we eigenlijk al hadden. De situatie waar de honden in moesten verblijven was meer dan verschrikkelijk.

Sommige foto’s zijn ontroerend, zoals die van een zwakke Galgo gedragen door een mevrouw, wachtend op onze collega van Prodeanse om de hond mee te nemen richting veiligheid.
Andere foto’s zijn ten hemel schreiend, maar wat overheerst is vooral al ongeloof. Hoe kan iemand een levend wezen zo behandelen, honden die al zijn afgedankt, eten en medische verzorging onthouden en het enige wat hen rest is een afschuwelijke dood. En dan te bedenken dat de directeur een dierenarts is.

Collega’s vonden in de koelcel van de protectora dode honden, veel honden. In vuilniszakken, dichtgebonden of kapot. Het is niet voor te stellen wat iemand gevoeld moet hebben om die ruimte binnen te gaan. Wat opviel was dat het grootste deel Galgo’s waren, en alle honden hadden allemaal de ogen nog open! Sommigen hadden nog kabels om nek en snuit! In een andere ruimte hingen ijzeren kettingen, in de openingen zaten injectiespuiten, vies en oud en vooral heel vaak gebruikt. Willen we wel weten wat daar allemaal gebeurd is? Ik weet het eerlijk gezegd niet.

Sevilla
Foto via Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen

In de protectora kwamen 50% van de Galgo’s binnen die door jagers en zigeuners werden afgedankt. Het einde van het jachtseizoen is volgende maand, wat zullen de eigenaars nu voor een oplossing hebben? Deze protectora is op last van de rechtbank gesloten.

Tot deze directeur, dierenarts Gregorio, kwam was het een goede protectora. De schatting is dat 400 honden per maand binnenkwamen. Er is een ooggetuige die heeft gezien dat de directeur honden aan jagers en zigeuners verkocht. Rashonden gingen meteen met hem mee naar huis, waarschijnlijk om door te verkopen aan fokkers. De directeur schijnt te zijn afgetreden, niet omdat hij vindt dat hij iets slechts heeft gedaan, maar hij is bang dat hem iets aangedaan zal worden.

Sevilla Galgo
Foto via Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen

Hoe is het nu met de honden? De dierenartsen in Sevilla en Punte Umbria hebben de eerste checks gedaan, de honden zitten vol met wormen. Ze hebben vooral rust nodig. Ze zijn nu in goede handen. En dat is te danken aan de organisaties in Sevilla e.o. die de reddingsactie op touw hebben gezet. Wij willen hen dan ook vanaf deze kant hiervoor danken. Maar het is de video van de ex-werknemer die alles in gang heeft gebracht.

Wij hebben echt niet de illusie dat dit de enige protectora is waar dit gebeurt, we weten niet of dit het topje van de ijsberg is of een halve ijsberg. Maar het is gelukt één van de meest vreselijke dodingstations in Spanje tot sluiting te dwingen.

Uw bijdrage is nog steeds van harte welkom op SNS Bankrekening IBAN NL12 SNSB 0928 2718 03 / BIC SNSBNL2A t.n.v. St. Dierenhulp zonder Grenzen te Valthermond o.v.v. Fonds Sevilla.

©PiepVandaag.nl
Ria Kuurman Stichting Dierenhulp Zonder Grenzen