De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat de honden die op 28 maart in beslag zijn genomen bij Pomeranian Amsterdam terug moeten naar de eigenaren. Het gaat om 9 volwassen honden en 4 puppy’s, die geboren zijn bij de opslaghouder. House of Animals toonde eerder aan dat Pomeranian Amsterdam een malafide, frauderend bedrijf is. Karen Soeters van House of Animals vindt de beslissing van de rechtbank onbegrijpelijk.

In beslag genomen honden moeten terug naar Pomeranian Amsterdam
In beslag genomen honden moeten terug naar Pomeranian Amsterdam | Foto: screenshot video House of Animals

De puppy’s zijn geboren bij de opslaghouder. Een hond van minder dan een jaar oud bleek na de inbeslagname drachtig te zijn. Ook was bij de inbeslagname een puppy van nog geen drie weken oud aangetroffen zonder moeder. Karen Soeters over de uitspraak:

“Onbegrijpelijk. In de uitspraak wordt een verklaring van de dierenarts van het bedrijf aangehaald, maar deze dierenarts heeft jaren deze malafide handel gefaciliteerd. Er is gerommeld met vaccinatieboekjes en paspoorten en veel puppy’s hebben ernstig aangeboren afwijkingen. Een dierenarts moet daarvan op de hoogte geweest zijn.”

Uit de verklaring van de dierenarts blijkt dat er in een paar jaar tijd zeker 100 puppy’s zijn gezien en gezond verklaard.

Fraude en oplichting

Het onderzoek van House of Animals wijst uit dat Pomeranian Amsterdam zich schuldig maakt aan illegale import van puppy’s, verkoop van zieke dieren, valsheid in geschrifte, witwassen, fraude, oplichting en andere onverkwikkelijke zaken. Het bedrijf importeert op grote schaal puppy’s uit Rusland, Belarus, Oekraïne en Polen. Naar aanleiding van meerdere tips, bleek dat de in januari 2024 in Amsterdam in beslag genomen puppy’s als eindbestemming Pomeranian Amsterdam hadden. De jonge pomerianen en toypoedels kwamen hoofdzakelijk uit Rusland en werden in een auto aangetroffen, verborgen in twee sporttassen.
.

Fraude en oplichting Pomeranian Amsterdam, honden weggehaald

.
Bijna alle dieren van Pomeranian Amsterdam zijn illegaal in Nederland. Zo hebben ze bijvoorbeeld wel een vaccinatieboekje, maar geen Europees dierenpaspoort en staan ze niet aangemeld als import in de daarvoor bestemde database. Sommige pomerianen hebben een valse Russische stamboom en een Nederlandse chip. Officieel importeert Pomeranian Amsterdam geen honden. Er zijn geen koopcontracten en er mag alleen cash worden afgerekend. Het wekt sterk de indruk dat de handel berust op zwart geld, luidt de conclusie. Het politieonderzoek naar het handelen van Pomeranian Amsterdam loopt nog. Karen Soeters van House of Animals:

“Ik blijf de hoop houden dat de politie gedegen onderzoek doet op basis van onze aangifte en dat er toch nog een beetje gerechtigheid komt voor de hondjes en alle gedupeerden.”

 

 

 

Bekijk de reportage Pomeranian Amsterdam: illegale import puppy’s en fraude op YouTube.

Bron:

©AnimalsToday.nl | House of Animals