De vernietigende bosbranden die al dagenlang woekeren in het zuiden van Europa gaan niet alleen ten koste van de mens. Ook de natuur heeft het zwaar te verduren. De grijpgrage vuurtongen laten een spoor van verwoesting achter. Dieren hebben geen schijn van kans om te vluchten en worden vervolgens opgeslokt door de vlammenzee. 

bosbranden
Honderdduizenden dieren omgekomen door bosbranden in Spanje | Foto: Pixabay

De verwoestende bosbranden hebben dit jaar al 200.000 hectare natuurgebied vernietigd in Spanje. De branden van vorige week hebben vermoedelijk al aan 250.000 dieren het leven gekost. Dit aantal is een schatting van stichting Franz Weber op basis van de voorspellende modellen van de Universiteit van Sydney (Australië). Onderzoekers hebben namelijk een inschattingsberekening gemaakt dat er tussen de tien en vijftien individuen per hectare natuur leven. Dit omvat alle soorten zoogdieren, vogels, ongewervelde dieren en andere levende wezens, verklaart de stichting:

“Daarbij komen nog de dieren uit de veehouderijen die niet op tijd zijn ontsnapt aan de brand. En ook huisdieren zoals honden, katten of kleine knaagdieren.”

Momenteel vertoont de aarde op alle fronten zichtbare gevolgen van de klimaatcrisis. Daarom waarschuwt de stichting:

“Als de klimaatcrisis niet serieus genoeg wordt aangepakt, stevent de mensheid af op een regelrechte ramp. De recordtemperaturen en de grote bosbranden van deze weken in Galicië hebben dit al aangetoond.”

Hondenasiel bedreigd door vlammen

In Catalonië, één van de zeventien Spaanse autonome regio’s in het noordoosten van het Iberisch schiereiland, hebben medewerkers van het dierenasiel Refugi el Tuc doodsangsten doorstaan. Medewerkers moesten namelijk toekijken hoe de vlammen het leven van de opgevangen honden in gevaar bracht.

Een Instagram-post van de Refugi el Tuc weerspiegelde hun grote vrees:

“Angsten, zenuwen, wanhoop, tranen, vlammen.”

Het asiel plaatste een oproep op sociale media voor hulp voor de evacuatie van de honden. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. Op Instagram schrijft Refugi El Tuc een dankbare reactie:

“Vandaag zouden we kunnen zeggen dat we de slechtste dag in de geschiedenis van Tuc hebben meegemaakt. Het was een dag van angst, zenuwen, wanhoop, tranen, vlammen… Maar het was ook een dag van solidariteit, gemeenschap, dankbaarheid en hoop. We weten dat jullie er zijn, opnieuw hebben jullie ons dat laten zien! Wij zijn een geweldig team! We wilden de dag niet afsluiten zonder ALLEMAAL BEDANKT! Gericht aan iedereen van jullie die is gekomen om te evacueren, aan iedereen die een hond in huis heeft verwelkomd, aan iedereen die het woord heeft verspreid, aan alle media, alle opvangcentra die onze honden hebben verwelkomd. We kunnen niets anders zeggen dan BEDANKT JULLIE, BEDANKT EN BEDANKT!”

Evacuatie honden

Omwonenden hielpen de honden te evacueren. Uiteindelijk zijn alle dieren in veiligheid gebracht.
Alsof dit heldenwerk nog niet genoeg was, blijft Refugi el Tuc zijn uiterste best doen voor iedere hond en kat die getroffen is door branden in de nabije omgeving. Zo liep de opgevangen Duitse herder Shirkan ernstige brandwonden op en moest hij in de dierenkliniek worden opgenomen. Gelukkig bleken zijn longen goed te zijn. Het grootste probleem waren zijn poten.

“Hij heeft geen kussentjes meer en de dierenarts moet elke dag een volledige sedatie doen om hem te kunnen genezen omdat hij veel pijn heeft.”

Ten slotte meldt Refugi El Tuc in één van zijn laatste Instagramberichten dat herder Skirkan weer bij bewustzijn is. Zijn vier poten zitten verpakt in fleurig roze en geel verband. Hij kan weer genieten van zijn koekje. Shirkan heeft een grote brandwond op zijn zij, maar volgens de dierenarts geneest hij goed. Hij is één van de ‘gelukkige’ slachtoffers van de bosbranden. Helaas overleefden veel andere dieren het niet. Aangezien veel brandhaarden nog niet onder controle zijn, zal het aantal dierenslachtoffers de komende dagen blijven stijgen.

Bronnen:

Extreme hitte zet Zuid-Europa opnieuw in vuur en vlam

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman