Een hond in Hongkong is voor de tweede keer licht positief getest op het nieuwe coronavirus Covid-19. Het dier zelf, een Pomeranian, vertoont geen enkel symptoom van besmetting, het gaat hier om een besmetting van mens op dier; zijn baasje is een coronapatiënt. Het dier testte op 28 februari licht positief na het afnemen van monsters uit zijn neus en bek. Op 28 februari en 2 maart leverde een test hetzelfde resultaat op. De autoriteiten van Hong Kong geven aan dat er geen reden is voor paniek.

coronavirus
Hond Hongkong test licht positief op coronavirus, is niet besmettelijk | Foto: Pixabay

De dierenbeschermingsorganisatie The Society for the Protection of Animals in Hongkong geeft aan dat “geïnfecteerd zijn niet hetzelfde is als besmettelijk zijn en in staat om het virus te verspreiden”. Volgens de organisatie is er geen bewijs dat het dier het virus kan verspreiden of er zelf ziek van kan worden. Een woordvoerder legt het uit:

“Terwijl de informatie ons vertelt dat de hond een laag niveau van infectie heeft, moet het publiek weten dat de hond geen enkel symptoom vertoont. De hond is in goede gezondheid in het quarantainecentrum.”

De autoriteiten van Hongkong waarschuwen mensen om hun honden niet te kussen, maar vraagt de bevolking om niet in paniek te raken en de dieren niet in de steek te laten als ze positief testen op het coronavirus. Volgens het Departement van Landbouw, Visserij en Natuurbescherming van Hongkong zijn experts het unaniem met elkaar eens dat de hond een laag niveau van besmetting heeft en dat het hier om een geval gaat van transmissie van mens op dier. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat er geen bewijs voor is dat een hond ziek kan raken door het coronavirus. Huisdiereigenaren worden erop gewezen dat ze zich te allen tijden dienen te houden aan de hygiënevoorschriften. Als mensen het coronavirus hebben en veranderingen waarnemen in de gezondheid van hun huisdieren, dan moeten ze een dierenarts contacteren.

De hond maakt het goed en bevindt zich in een quarantainecentrum waar hij opnieuw getest zal worden. Wanneer de testen negatief zijn, mag het hondje terug naar zijn baasje.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.