Bijna iedere taal kent wel een gezegde of verwijzing naar de trouw en loyaliteit van de hond. De vierjarige schaapshond Pero heeft recent bewezen dat dit niet voor niets is. Pero werd door zijn baasjes uit Wales als ervaren schaapshond geplaatst op een boerderij in Cumbria. Na ongeveer een maand kreeg Pero echter heimwee en is in twaalf dagen tijd terug naar huis gelopen; een reis van maar liefst 386 kilometer.

Hond
Pero lijkt op deze hond | Foto: Wikimedia Commons

Begin maart hoorde het echtpaar James uit Penrhyncoch, Wales, via vrienden dat men op een boerderij in het noorden van Engeland op zoek was naar een ervaren schaapshond die een quad kon volgen en schapen bij elkaar kon drijven. Als trotse baasjes van een groot aantal schaapshonden dachten ze direct aan de vierjarige Pero als geschikte kandidaat. Bij wijze van proefperiode werd Pero korte tijd later door zijn baasjes afgezet bij de boerderij in Cumbria.

Telefoontje
Op 8 april kreeg de heer James een verontrustend telefoontje vanuit Cumbria waarin hem werd verteld dat Pero was weggelopen tijdens het hoeden van schapen en sindsdien spoorloos was. Toen James twaalf dagen later zijn voordeur opende zat daar tot zijn enorme verbazing Pero, ruim 386 kilometer van de plek waar hij eerder door zijn baasjes was achtergelaten. Waarschijnlijk overvallen door heimwee heeft Pero op miraculeuze wijze de weg naar huis gevonden tijdens een reis van twaalf dagen waarbij hij meer dan 32 kilometer per dag moet hebben afgelegd langs drukke wegen en steden. James was werkelijk in shock toen hij Pero voor de deur zag zitten:

 “Het was geweldig, maar we hebben geen idee hoe hij het heeft gedaan. Hij moet een uitmuntend navigatiesysteem in zijn hoofd hebben. Schaapshonden staan erom bekend dat ze grote afstanden kunnen afleggen, maar het is een mysterie hoe hij zijn weg terug naar ons heeft kunnen vinden. Het was werkelijk wonderbaarlijk om hem plotseling voor de deur te zien zitten. We zouden graag erachter komen hoe hij zijn weg heeft kunnen vinden.”

Thuis
Mevrouw James is ervan overtuigd dat Pero onderweg lieve mensen bereid heeft gevonden hem eten te geven, want bij aankomst zag hij er ondanks de lange slopende reis die hij net had afgelegd goed gevoed uit:

“Toen hij terug kwam, was hij niet hongerig of zwak dus hij moet onderweg eten hebben gevonden. Hij is waarschijnlijk onderweg gestopt en heeft om eten gebedeld. We zouden heel graag mensen spreken die op de route die hij ongeveer moet hebben afgelegd een mysterieuze zwart-witte schaapshond hebben gezien. Het is een verbazingwekkend en fantastisch avontuur en we zijn erg blij dat hij weer thuis is, bij ons op de boerderij.”

De familie James is zo ontroerd door de loyaliteit van Pero dat ze hebben besloten hem voorgoed bij zich te houden. Hij heeft volgens hen duidelijk zijn thuis gekozen en gevonden bij hen en het zou oneerlijk zijn hem weer weg te sturen. We hopen natuurlijk dat Pero en zijn baasjes nog lang van elkaar kunnen genieten.

Bron ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck