Aanstaande zondag 27 mei zal er in de Spaanse hoofdstad Madrid een massaprotest plaatsvinden tegen het stierenvechten. Het wordt een mooi en ludiek protest met een performance tegen het stierenvechten: de deelnemers zullen banderilla’s breken die gevuld zijn met een rode stof. Banderilla’s zijn stekende instrumenten waarmee de stier wordt aangevallen tijdens het gevecht. Tijdens het breken van de banderilla’s zal er een spectaculaire wolk zichtbaar worden die het bloed symboliseert van meer dan 20.000 stieren, koeien en kalveren die jaarlijks sterven tijdens stierengevechten en feesten met stieren in Spanje.

Stierenvechten
Groot protest tegen het stierenvechten in Madrid | Foto: Wikimedia Commons

De performance vindt plaats op het centrale plein Puerta del Sol in Madrid om 12:00 uur in de middag. Hierna zullen duizenden mensen door de straten van het centrum van Madrid lopen. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International), een Nederlandse organisatie die zich exclusief richt op het einde van stierengevechten en stierenfeesten, is medeorganisator van het protest en zal naar Madrid om mee te protesteren en de stieren en paarden die het slachtoffer zijn van de stierenvechtsector een stem te geven.

Het protest ‘Tauromaquia es Violencia’ (stierenvechten is geweld) maakt deel uit van een campagne van 11 organisaties, waaronder CAS, met als doel het einde van alle soorten evenementen met stieren. Meer dan 180 nationale en internationale organisaties hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk te eisen dat er een einde komt aan het stieren- en paardenleed. Ook zullen veel Bekende Spanjaarden aan het protest deelnemen. In het protest van 2017 namen  in totaal zo’n 30.000 mensen deel aan het protest.

stierenvechten
Groot protest tegen het stierenvechten in Madrid | Foto: Tauromaquia es Violencia

Feria de San Isidro
In mei begon in Madrid de Feria de San Isidro, een stadsfeest met veel dierenleed. Dit jaar bestaan de festiviteiten uit 27 stierengevechten, 3 novilladas (stierengevechten met jonge stieren) en 4 rejones (stierengevechten waarbij men vanaf een paard ‘vecht’ met de stier). Zeker 204 dieren sterven voor de Feria de San Isidro. In Spanje stierven in 2016 zo’n 20.000 runderen, onder meer 1.736 bij stierengevechten en 16.383 bij wrede stierenfeesten. Het stierenvechten is geweld, daar kan geen twijfel over bestaan. Daarnaast dienen ze om een minderheid van de Spaanse maatschappij te vermaken, want in Spanje is de meerderheid van de bevolking tegen het stierenvechten. Volgens cijfers van het Ministerie van Cultuur bezocht 6.9% van de Spanjaarden in 2015 een stierengevecht.

Cultureel Erfgoed
Het doel van het protest is een einde te eisen aan het dierenleed dat veroorzaakt wordt bij stierengevechten. Ook willen de organisatoren dat het stierenvechten niet langer op de lijst Cultureel Erfgoed van Spanje staat opgenomen. Daarnaast willen ze het einde van de subsidiëring van het stierenvechten met publiek geld. En als laatste willen ze een verbod zien op de deelname van kinderen aan stierengevechten in stierenvechtscholen of aan spektakels. Het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties heeft Spanje in januari gevraagd om kinderen weg te houden van het geweld van het stierenvechten.

Documentaire Toro de la Vega
In september 2015 reisde AnimalsToday.nl met CAS International naar Tordesillas om undercoverbeelden te maken van het evenement in september 2015. AnimalsToday.nl maakte een documentaire over Toro de la Vega, die je hieronder kunt bekijken.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Toro de la Vega was een van de Spaanse tradities die door de Europese Unie met naar verluidt 130 miljoen euro wordt ondersteund. Toro de la Vega is inmiddels afgeschaft na jarenlange protesten en kritiek vanuit de samenleving. Het is belangrijk om door te gaan met de protesten om dichterbij het einde van het stierenvechten te bereiken.

Mocht u op zondag 27 mei in Madrid zijn, dan kunt u aan dit protest deelnemen.

Persbericht CAS International