Update 26.01.2016: PiepVandaag.nl ontving een reactie van Greenpeace Nederland op dit artikel. Deze lees je hier
Greenpeace campagneleider voor de Noordpool Jon Burgwald staat niet alleen achter zeehondenjacht op de Noordpool, hij promoot zelfs de verkoop van dit volgens hem ‘duurzame’ bont en liet zich in Reykjavík fotograferen in een jas van zeehondenbont. Een standpunt dat op veel verwarring en kritiek kan rekenen van mensen die de milieu-organisatie steunen. 

zeehondenbont
Foto credit: animalrescueblog via Compfight cc

Burgwald vertelt in een interview met MSNBC waarom Greenpeace de zeehondenjacht in het poolgebied steunt (bekijk het interview hier):

“We moeten verder kijken en inzien dat niet elke vorm van zeehondenjacht en alle zeehondenproducten slecht zijn. Het is juist duurzaam. Ik denk dat het goed is dat we duurzame zeehondenproducten promoten. De inheemse bevolking gebruikt alles van het dier. Ze eten het vlees en wat ze zelf niet eten is voor de honden. Ook de jachtmethode is duurzaam, er is geen enkel probleem met de zeehondenpopulatie, dus we steunen de inheemse zeehondenjacht.”

Verder twitterde Burgwald:

Om het standpunt van Greenpeace te verduidelijken schrijft Burgwald op 21 januari onder meer:

“In de jaren 70 en 80 maakten we geen onderscheid tussen de commerciële jacht en de jacht door de inheemse bevolking. Dit was funest voor het levensonderhoud van de inheemse bevolking. Hun manier van jagen is nooit een bedreiging geweest voor zeehonden of walvispopulaties, zij weten hoe ze het ecosysteem moeten beschermen. Ze jagen omdat het cruciaal is om te overleven in dit koude klimaat.”

Dit wekt de indruk dat de inheemse bevolking in het koude Noordpoolgebied op zeehonden jaagt om zelf warme kleding te dragen. De kleding wordt echter ook in het buitenland verkocht.

Paul Watson, oprichter van Sea Shepherd en mede-oprichter van Greenpeace:

“Niemand heeft ooit campagne gevoerd tegen de inheemse bevolking als de Inuït, ook Greenpeace en Sea Shepherd niet. Als inheemse mensen zeehonden doden voor commerciële bedrijven, dan kun je echter niet langer spreken van inheemse belangen. De Great Greenland Fur Tannery (waarvan Burgwald een vest droeg in oktober 2015 red.) verkoopt voor miljoenen euro’s aan zeehonden- en ijsberenbont. Dat is geen levensonderhoud, dat is commercie.”

Bronnen: Greenpeace, Paul Watson Facebook ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde