Tricycle de golden retriever is een van de vele dieren die wonen in dierenopvang Horse Creek Stable Rescue in de Verenigde Staten. Hij is erg aan zijn dierenvrienden gehecht en rouwt als er eentje overlijdt. De eerste dagen na de begrafenis blijft Tricycle dicht in de buurt van zijn overleden maatje.

rouwt
Een golden retriever in een Amerikaanse dierenopvang blijft na het overlijden van zijn vrienden op het graf liggen (foto ter illustratie): Dany_Sternfeld Flickr via Compfight cc

Dierenopvang Horse Creek Stable Rescue in de Blue Ridge bergketen huisvest allerlei soorten dieren die ziek zijn, iets mankeren of een naar leven achter de rug hebben. Lester Aradi, een gepensioneerd politiechef, en zijn vrouw Diane vangen paarden, ezels, lama´s, alpaca´s en honden op.

Bij het zorgen voor veel dieren is het onvermijdelijk dat er soms eens eentje overlijdt. Ook na hun dood blijven ze bij de opvang: ze worden begraven op een heuvel die uitkijkt op de weiden. De overleden honden liggen op een rijtje. Maar ook de grotere dieren, als paarden en lama’s, worden er te rusten gelegd. Hun graven worden gemarkeerd met een fruitboom, als een symbool van de cirkel van het leven.

Rouwritueel

Bij elk vers gedolven graf is ook een driepotige golden retriever te vinden. Tricycle rouwt om zijn overleden vrienden door op hun graven te liggen, soms wel drie dagen lang. Onlangs is Vixen gestorven, een alpaca op leeftijd. Ook zij is begraven op de heuvel en de Aradi’s plantten er het gebruikelijke fruitboompje bij. Toen Lester kort daarna de lama’s ging voeren en naar de heuvel keek, zag hij de blonde hond al liggen.

“Ik weet niet of hij het kan voelen, kan ruiken, of wat dan ook. Maar ik denk dat hij rouwt. Dat het zijn manier is om vaarwel te zeggen.”

Niet alleen bij Vixen bezocht Tricycle het graf, dit doet hij vaak als een dier in de opvang overlijdt.

De eerste keer dat hij dit gedrag vertoonde was toen zijn vriend Major stief, een kruising tussen een Sint-Bernard en een mastiff. Major was mishandeld en had een heel slechte rug, waardoor hij niet meer kon lopen. Tricycle en Major werden dikke vrienden.

“Toen Major dood ging, begroeven we hem op de boerderij. Tricycle lag drie dagen op het graf. Hij kwam wel het huis in, maar steeds als hij buiten was, ging hij naar het graf om er op te liggen.”

Dankzij de verdrietige Tricycle werd de dierenfamilie uitgebreid met een andere hond. Doordat Lester in 2017 op Facebook een foto deelde van een rouwende Tricycle die zijn vriend Major miste, nam een hondenhulporganisatie contact op. Men was op zoek naar een plek voor een geredde hond met drie poten, die ook zo graag een nieuwe kans zou krijgen. En zo kreeg Tricycle gezelschap van Romeo, een andere golden retriever die het met een poot minder moet doen.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.