Bevlogen vrijwilligers op Sri Lanka helpen mee om jonge zeeschildpadden te redden, door plundering te voorkomen van nesten met eieren op het strand van Mount Lavinia, vlakbij hoofdstad Colombo. De nestplaatsen van deze bedreigde diersoort worden toenemend bedreigd door stropers, bebouwing en toerisme.

Zeeschildpadjes Sri Lanka beschermd door vrijwilligers
Jonge zeeschildpad | Foto: publiek domein

Het zijn vrijwilligers van Pearl Protectors, een organisatie die zich inzet voor het behoud en de bescherming van de Sri Lankaanse kuststrook en alles wat leeft in de zee. Het redden van jonge zeeschildpadden is hier een belangrijk onderdeel van. Zodra de schemering invalt en het donker wordt patrouilleren ze langs de stranden, op zoek naar sporen van zeeschildpadden. Ze volgen dit spoor, om zo de nesten te vinden in het zand. Zodra een nest is gevonden met eieren, worden deze overgebracht naar een veilige plek, waar ze in alle rust kunnen uitkomen.

onechte karetschildpad
Onechte karetschildpad | Foto: publiek domein

Gevaren voor jonge zeeschildpadjes

Er bestaan wereldwijd zeven soorten zeeschildpadden. Op de stranden van Sri Lanka vind je er hiervan vijf terug: de warana, de groene zeeschildpad, de lederschildpad, de karetschildpad en de dikkopschildpad (of onechte karetschildpad). Het vangen, doden of in bezit hebben van een zeeschildpad is streng verboden op Sri Lanka. De eieren van schildpadden zijn wel altijd een lokale (illegale) voedselbron geweest. Stroperij is van nesten ligt doorlopend op de loer.

Zeeschildpadjes Sri Lanka beschermd door vrijwilligers
Jonge zeeschildpadjes | Foto: publiek domein

Ondertussen vormt er een nog grote dreiging vanuit de mens: bebouwing en toerisme. Naarmate de stad zich steeds verder uitbreidt, schieten restaurants en andere toeristische voorzieningen als paddenstoelen uit de grond langs grote delen van de westkust. Hier komen steeds meer mensen op af, met als gevolg meer lawaai, overlast en heel veel afval. Dit alles verstoort zeeschildpadden enorm bij het maken van een nest en het leggen van hun eieren. Zij doen dit vanaf november tot april. Sri Lanka Ligt niet ver ten noorden van de evenaar, op gelijke hoogte met Ethiopië en de Filipijnen.
.

Illegale kwekerijen vormen gevaar

Er bestaan ook illegale ‘zeeschildpaddenkwekerijen’ die openlijk opereren in de toeristische gebieden van Sri Lanka. Hier worden zeeschildpaddeneieren die van de stranden zijn gestroopt, bewaard tot ze uitkomen. Toeristen kunnen de jongen vervolgens kopen om ze in de oceaan uit te zetten. Ook dit is illegaal en zeer schadelijk voor het welzijn van de babyschildpadden. Bovendien vormt de mens ook een groot risico voor de schildpadden. Door direct in contact te komen met mensen, kunnen bacteriën worden overgedragen op de diertjes. Door ze vervolgens in kleine aantallen in de oceaan uit te zetten, bij daglicht, wordt de overlevingskansen van de jonge diertjes sterk verkleind. Roofvogels en grote vissen kunnen ze bij daglicht veel gemakkelijker vangen en opeten.

Muditha Katuwawala van The Pearl Protectors zag het gevaar voor de zeeschildpadden en breidde de activiteiten van zijn organisatie uit. Er zijn nu regelmatige patrouilles om de eieren te lokaliseren en veilig te stellen, zodat ze in alle rust kunnen uitkomen. Zodra ze zijn uitgekomen, brengen nachtelijke patrouilles de jongen naar zee. Zelfs als ze overdag zijn uitgekomen, wachten zeeschildpadden meestal tot het koeler is voordat ze uit het zand kruipen. Wanneer ze open water bereiken is de zon doorgaans onder.

Kleine onechte karetschildpad
Kleine onechte karetschildpad op weg naar het open water | Foto: USFWS Southeast/flickr CC BY 2.0

Educatie lokale bevolking én toeristen Sri Lanka

Een groot gevaar vormt stroperij. De stropers hebben een lucratief handeltje ontdekt in het verkopen van de eieren aan restaurants, als een ‘exotisch lekkernij’. Muditha Katuwawala van The Pearl Protectors:

“Bepaalde restaurants en hotels verkopen deze eieren aan buitenlanders als exotisch voedsel, tegen een hoge prijs. Dus schildpaddeneieren hebben nu een commerciële waarde.”

Enkel patrouilleren zal geen blijvende impact hebben op het behoud van de zeeschildpadden. Dit moet samengaan met het informeren van kustgemeenschappen en de toeristen, over de schade die ze toebrengen aan het behoud van zeeschildpadden. Vrijwilliger Lara Wijesuriya is het daarmee eens:

“Het maakt een verschil voor de gemeenschap in hoe zij het probleem en de oplossing zien. En het maakt een verschil voor de vrijwilligers in hoe zij het probleem benaderen. Het overbrugt als het ware de kloof.”

.

toerisme kan schadelijk zijn
Direct contact met mensen kan zeer schadelijk zijn | Foto: publiek domein

Ondertussen zijn er meerdere bewustwordingsbijeenkomsten geweest met de lokale bevolking en zo’n 90 procent van de dorpelingen in het gebied steunt nu de inspanningen voor het behoud van zeeschildpadden. Op hun beurt dragen ze dit effect dan weer over op de toeristen. Op het zuidelijke deel van het eiland schakelt het Turtle Conservation Project, geleid door Thushan Kapurusinghe, stropers juist in om nesten te beschermen. Dit biedt ze een alternatieve inkomstenbron.

‘Geholpen een leven te leven’

Voor de vrijwilligers is het een mooi en bevredigende aanblik als de zeeschildpadjes uitkomen en allemaal over het strand naar de zee kruipen. Vrijwilliger Fernando:

“Wanneer je de schildpadjes eindelijk de oceaan in ziet gaan, is het echt fijn om te weten dat je een leven hebt geholpen te leven.”

Bronnen:

Rechtszaak in VS om bescherming van zeezoogdieren af te dwingen

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen