Voor het eerst zijn in Armenië twee geredde beren vrijgelaten in de bossen waar ze thuishoren. De twee jonge Syrische bruine beren, Bambak en haar broer Zangak, werden vorig jaar wees nadat hun moeder was doodgeschoten door een jager. Ze kwamen onder de hoede van een reddingscentrum voor wilde dieren, onder leiding van International Animal Rescue (IAR) en de plaatselijke groep FPWC (Stichting voor de Behoud van het Wild).

Armenië
Bambak en haar broer Zangak worden vrijgelaten in Armenië | Foto: International Animal Rescue

Het afgelopen jaar zijn de beren in afzondering gehouden met zeer weinig menselijk contact, waardoor ze in een halfwilde staat konden opgroeien en alle natuurlijke gedragingen ontwikkelden die ze nodig hebben om in het wild te overleven. Toen de winter ten einde liep en in het bos veel voedsel beschikbaar kwam werden er plannen gemaakt om de twee vrij te laten. Een speciale GPS-halsband werd gemaakt in het Verenigd Koninkrijk en om de nek van Bambak aangebracht, zodat de verplaatsingen van de beren kunnen worden gevolgd tijdens hun eerste maanden van vrijheid. Na zes maanden zal de halsband uit zichzelf ontgrendelen en op de grond vallen.

Weelderige waterweide
Ter voorbereiding van hun vrijlating kregen beide beren een laatste grondig medisch onderzoek en werden ze fit en gezond verklaard door het veterinaire team. Eén voor één werden ze verdoofd in twee grote transportkratten, om naar een vrachtwagen gebracht te worden voor de reis naar de bergen. Alan Knight van IAR:

“Ons konvooi van voertuigen klom hoger en hoger de heuvels in en bereikte uiteindelijk een weelderige waterweide bedekt met boterbloemen. Links en rechts waren meren vol vissen en kikkers en verderop lag dicht woud. Ik kan geen betere of mooiere plek bedenken voor de beren om te genieten van hun eerste smaak van vrijheid.

De vrijlating is niet alleen geweldig voor de beren, hij levert ook veel waardevolle informatie op om ze te kunnen beschermen:

Na een zeer droevige start in het leven, hebben Bambak en Zangak een tweede kans gekregen om te leven zoals de natuur het bedoeld heeft. Dankzij de GPS-halsband kunnen we hun verblijfplaats volgen en controleren of ze veilig en wel zijn.”

Ontroerend
Zodra de twee kisten worden geopend springen beide beren de wei in, staan op hun achterpoten, om bijna ongelovig hun nieuwe omgeving in zich op te nemen:

“We voelden allemaal tranen bij het zien van die twee mooie beren, die snuivend in de berglucht staan en genieten van hun nieuw gevonden vrijheid. Het was een trots moment om Bambak en Zangak terug in het wild te zien en te weten dat het allemaal te danken was aan de inspanningen van International Animal Rescue, FPWC en iedereen die ons ondersteunt en ons werk mogelijk maakt. Het was een heel ontroerend moment.”

Ruben Khachatryan, oprichter en CEO van FPWC was er ook bij:

“In de maanden sinds we hen hebben gered hebben we deze twee zien uitgroeien tot knappe jonge beren. Hun vrijlating is het resultaat van maandenlange behandeling en zorg door ons team om hen weer gezond te maken en hen voor te bereiden op hun terugkeer naar vrijheid. Nu is de dag eindelijk aangebroken en zijn we als trotse ouders die hun kinderen de wijde wereld in zwaaien!”

Thuis
Sinds de vrijlating van de beren in de uitgestrekte wilde natuur van Armenië heeft het team ze kunnen vinden via de GPS-halsband. Het blijkt dat ze dieper het uitgestrekte bos zijn ingetrokken waarvan wordt gehoopt dat het nog lang hun thuis zal blijven.

Armenië
Bambak (voorop met halsband) en Zangak | Foto: International Animal Rescue

Bronnen: International Animal Rescue, International Animal Rescue/Facebook ©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.