Een overwinning voor poema’s, coyotes en andere wilde dieren die rond stedelijke gebieden in Californië leven. Gouverneur Gavin Newsom van Californië (VS) heeft een belangrijk wetsvoorstel ondertekend voor een verbod van het rattengif difacinon, dat schadelijk en dodelijk is voor kinderen, huisdieren, wilde dieren en natuurlijk ratten. De wet zal 1 januari 2024 ingaan.

Uitbreiding verbod op gebruik rattengif in Californië
Uitbreiding verbod op gebruik rattengif in Californië | Foto: publiek domein

De California Ecosystems Protection Act van 2023 (A.B. 1322) komt met een verbod op de eerste generatie antistollingsmiddelen voor knaagdieren; difacinon, een rattengif dat vandaag de dag nog steeds op de markt is. De wetgeving breidt een bestaand verbod uit dat in 2020 werd aangenomen en gericht is op de tweede generatie antistollingsmiddelen voor knaagdieren, die na 1970 zijn ontwikkeld. Antistollingsmiddelen zorgen ervoor dat de ongewenste knaagdieren door in- en mogelijk ook uitwendige bloedingen om het leven komen.

Onnodig dierenleed

Ondanks de wetgeving uit 2020 worden ook andere wilde dieren nog steeds blootgesteld aan schadelijke knaagdierbestrijdingsmiddelen, lijden ze aan ziekten en sterven als gevolg van onbedoelde vergiftiging. Poema’s, coyotes en andere wilde dieren worden vaak het slachtoffer wanneer ze kleinere dieren eten zoals eekhoorns, wasberen of buidelratten, die het rattengif hebben opgegeten. Difacinon wordt vaak gebruikt om ratten, eekhoorns en andere knaagdieren te doden. Senior wetenschapper Tiffany Yap bij het Center for Biological Diversity:

“We hadden deze bescherming echt nodig om het onnodige lijden van poema’s, vossen en uilen te verlichten. Rattengif is schadelijk voor dieren in de voedselketen, waardoor ze vatbaarder worden voor ziektes en inwendige bloedingen en de dood kunnen veroorzaken. Het is fijn om te weten dat Californië de nodige stappen zal zetten om een einde te maken aan deze marteling.”

.

Uitbreiding verbod op gebruik rattengif in Californië
Rattengif | Foto: publiek domein

Assembly Bill 1322 (A.B. 1322) biedt bescherming tegen de meest giftige rattenbestrijdingsmiddelen totdat overheidsinstanties sterkere regels ontwikkelen voor het gebruik ervan. Directeur Lisa Owens Viani van Raptors Are The Solution, betrokken bij het verbod:

“Dit is een verstandig verbod om een veelvoorkomend probleem aan te pakken. Voortbouwen op bestaande wetgeving klinkt misschien niet baanbrekend, maar het zal de meest giftigste giffen van de markt halen en meer humane manieren stimuleren om de knaagdierpopulatie onder controle te houden. Dit is het minste wat we kunnen doen om onze huisdieren, familieleden en de dieren die ons dierbaar zijn te beschermen.”

Ruim 38 diersoorten slachtoffer

Sommige van de meest bijzondere dieren in Californië zijn het slachtoffer van giftig rattengif geworden. Het California Department of Pesticide Regulation heeft onbedoelde vergiftigingen gedocumenteerd bij minstens 38 verschillende diersoorten in Californië. Enkele voorbeelden zijn de Californische condor, de bedreigde San Joaquin kitvos en de noordelijk gevlekte uil.

Poema P-22
Poema P-22 in 2019 | Foto: publiek domein CC0

Poema P-22 leefde al ruim tien jaar in Griffith Park. Wildfotograaf Steve Winter wist het dier te fotograferen met op de achtergrond de bekende Hollywoodletters. Zo werd P-22 het gezicht van een internationale campagne om bedreigde poema’s in Zuid-Californië te redden. Het dier leed al een langere tijd aan vergiftigingen door knaagdierbestrijdingsmiddelen en hij overleed vorig jaar. Het dier werd in 2014 blootgesteld aan rattengif en leed aan schurft. De ziekte van de poema was reden voor actie en leidde tot het eerste verbod op rattengif in 2020.

Evaluatie rattengif in Californië

Eerder deze maand besloten overheidsinstanties om het gebruik van het giftige difacinon opnieuw te evalueren vanwege de aanzienlijke toename in de blootstelling van wilde dieren. Medeoprichter van Citizens for Los Angeles Wildlife, Tony Tucci:

“Difacinon doodt niet alleen knaagdieren, maar ook grotere dieren in de voedselketen. We zijn blij dat beleidsmakers begrijpen dat het vergiftigen van de roofdieren via knaagdieren juist averechts werkt. Het doden van de roofdieren in het wild zal uiteindelijk resulteren leiden tot meer knaagdieren.”

.

Californische condor
Californische condor | Foto: publiek domein

Gevaar voor dier en mens

Deze bestrijdingsmiddelen zijn ook gevaarlijk voor mensen. Volgens het U.S. Environmental Protection Agency zijn deze bestrijdingsmiddelen makkelijk verkrijgbaar op de consumentenmarkt. De American Association of Poison Control Centers rapporteerde in 2021 meer dan 3.000 gevallen van vergiftigingen bij mensen, waaronder minstens 2.300 bij kinderen.

Volgens Poison Free Malibu is er nog veel werk te doen op het gebied van andere bestrijdingsmiddelen. Ze zijn nog steeds bezorgd over andere soorten gif. De activistengroep die zich inzet voor de bescherming van wilde dieren, stelt dan ook voor om alternatieve oplossingen te gebruiken om van ongedierte af te komen. Voorbeelden zijn afvalbeheersing, sanitaire voorzieningen en ervoor te zorgen dat gebouwen goed zijn afgesloten om te voorkomen dat knaagdieren binnenkomen.

Bronnen:

Vossen en roofvogels krijgen veel rattengif binnen

©AnimalsToday.nl Jane Sauer