Oostenrijk gaat met ingang van 2020 alle plastic draagtassen verbieden in de strijd tegen plastic afval. Het gaat om de bekende dunne plastic tasjes voor eenmalig gebruik, met een gat om je hand door te steken of een hengsel.

Oostenrijk
Oostenrijk verbiedt per 2020 alle plastic tasjes | Foto: publiek domein

Het verbod zal de plastic afvalberg van Oostenrijk flink terugbrengen, nu 7000 ton per jaar. In het land worden nu ieder jaar nog zo’n 430 miljoen plastic tasjes in omloop gebracht, die in veel gevallen eenmalig gebruikt worden om daarna bij het vuilnis te belanden, of erger nog, als zwerfvuil in het milieu terechtkomen.

Het Oostenrijkse plan toont aan dat milieupolitiek niet gebonden is aan een specifieke politieke richting. Vaak wordt gezegd dat milieu een links onderwerp zou zijn, maar in het land is een recht-conservatieve regering aan de macht.

plastic
Onze plasticverslaving leidt tot veel schade aan milieu en is levensgevaarlijk voor dieren | Foto: Plastic Soup Foundation

Enorme schade
Ook Frankrijk en Italië kennen inmiddels een totaalverbod op plastic draagtassen, en wereldwijd sluiten steeds meer landen zich aan bij de strijd tegen de plasticverslaving, die uitmondde in de plastic soep en enorme schade aan milieu en gevaar voor dieren. In Nederland zijn plastic draagtassen niet verboden, maar ze mogen sinds 2016 niet meer gratis aangeboden worden.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel