Niet alleen bij mensen is de man een gentleman door zijn vrouw voor te laten gaan, ook de wenkkrab is galant en houdt de deur voor vrouwen open.

wenkkrab
Een flirtende wenkkrab | Foto: Mnolf /Wikipedia

Mannetjes wenkkrabben zijn herkenbaar aan één klauw die groter is dan de andere klauw. Om de aandacht van een mogelijke partner te trekken staan ze op wacht voor de ingang van hun hol. Zo kunnen de vrouwtjes zijn grootte, de kleur en de zwaaibeweging van zijn klauw checken. Als het mannetje bevalt dan zal het vrouwtje hem benaderen. Als ze besluit het hol in te gaan zal ze beoordelen of deze geschikt is voor grootbrengen van haar eitjes. In dat geval zal zij paren met het mannetje.

Als eerste naar binnen
Om de kans op paren te vergroten laten mannetjes de vrouwtjes vaak als eerste naar binnen. Op die manier kunnen zij vaak geen kant op. Onderzoekers hebben gedurende twee paringsseizoenen de wenkkrabben in de gaten gehouden. Hun onderzoek is gepubliceerd in PLOS ONE. In 79 procent van de gevallen wanneer het vrouwtje als eerste het hol betrad eindigde dit in een paring. Gaat het mannetje zelf als eerst naar binnen dan wordt er slechts in 54 procent van de gevallen gepaard.

wenkkrab
Gaat u voor | Foto: I, Junglecat/Wikipedia

De onderzoekers vroegen zich af waarom de vrouwtjes als eerste naar binnen gaan. Mogelijk testen ze de sterkte van de man uit. Als zij kan ontsnappen aan een paring dan is de man niet sterk genoeg en dus niet interessant. Het is ook heel goed mogelijk dat dit bij het baltsgedrag hoort en dat er helemaal geen sprake is van dwang. Het is moeilijk te zeggen wat zich onder de grond afspeelt.

Slepen
Wenkkrabben zijn niet de enige dieren die dit gedrag vertonen. Ook andere, zoals de sand bubbler krab (Scopimera globosa), vertonen soortgelijk gedrag en gaan zelfs nog een stapje verder. Als een mannetje een vrouwtje voorbij ziet komen grijpt hij haar en sleept haar mee zijn hol in.

Bekijk in de video hieronder hoe een wenkkrab bij zijn hol zit te flirten met de filmer:

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat