Het is een bijzonder gezicht, een kale egel. Slechts vijf stekels had egeltje Five toen ze binnenkwam bij Egelopvang Papendrecht. Maar nu ze aan de beterende hand is beginnen haar stekeltjes weer te groeien.

Five
Langzaam beginnen haar stekels weer te groeien | Foto: Egelopvang Papendrecht

Egeltje Five werd door particulieren gevonden en naar de egelopvang in Papendrecht gebracht. Het dier was bijna onherkenbaar als egel, ze was helemaal kaal. Slechts vijf stekels had ze nog over, daarom besloot de opvang haar ‘Five’ te noemen.

Infectie

Waarschijnlijk is Five, een vrouwtje, zo kaal geworden door een schimmel- en schurftinfectie in de stekels. Zo’n infectie komt vaker voor, vooral bij vochtig weer. In dit geval waren de stekels uitgevallen en bleef er alleen een donkere huid over. Zonder bescherming tegen de zon was Five verbrand en begon ze te vervellen.

Langdurige verzorging voor Five

Inmiddels wordt Five al enkele weken verzorgd. Ze heeft een goede eetlust en komt aan. Haar verbrande huid is hersteld, ze krijgt medicatie tegen de schimmel en schurft en door oliebadjes wordt de huid gestimuleerd, zodat stekels kunnen groeien. Hoewel ze aan de beterende hand is, zal ze voorlopig nog in de opvang blijven. Egelverzorgster Kirsten van Doorn vertelt in een interview met RTV Rijnmond:

“Hoe lang dat gaat duren, weet niemand. We hebben in het verleden 1x eerder zo’n geval gehad en dat heeft toen volgens mij ook maanden geduurd.”

Gemiddeld zit een egel zo’n zes weken in de opvang maar Five zal er waarschijnlijk maanden blijven. Haar stekels moeten namelijk zijn terug gegroeid voor ze uitgezet kan worden. Kosten voor voer en medicatie zijn dan ook hoog. De egelopvang is daarom in april een inzamelingsactie gestart voor het egeltje en die loopt goed. Veel mensen blijken met haar begaan.

De verzorging van Five slaat goed aan, haar haren beginnen aan te groeien en piepkleine stekeltjes komen door. Wil je op de hoogte blijven van haar vorderingen? Volg dan de Facebookpagina van Egelopvang Papendrecht. Bekijk hieronder het interview van RTV Rijnmond met egelverzorgster Kirsten van Doorn:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Tuintips voor egels

In veel tuinen komen egels voor, maar we kunnen het leven een stukje makkelijker en veiliger voor deze beschermde diersoort maken. Is jouw tuin geschikt voor egels? Lees er alles over in deze lentetips:

Maak je tuin lenteklaar voor egels

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde