Een oplettende bezoeker in Natuurpark Lelystad spotte vorige week een zwijntje dat probeerde het flinterdunne ijs over te steken, maar een paar meter van de kant er doorheen zakte. De bezoeker meldde dit meteen, waarop twee boswachters kwamen die er in slaagden het zwijntje weer op het droge te krijgen.

boswachters
Boswachters in Natuurpark Lelystad redden een zwijntje dat door het ijs was gezakt |
© Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Boswachter Randy van Domselaar was erg enthousiast over de geslaagde reddingsactie samen met boswachter Alex en voelde zich “op en TOP boswachter”, bleek uit zijn bericht hierover op Twitter. De bezoeker die melding maakte van het zwijntje in nood heeft het hele gebeuren vastgelegd op film. De beelden van de bijzondere reddingsactie zijn te bewonderen via de Tweet die de boswachter plaatste:

Bootje
In het filmpje is te zien hoe twee andere wilde zwijnen toekijken terwijl hun soortgenootje zijn best doet boven water te blijven. De bezoeker en haar metgezel maken zich duidelijk zorgen en hopen dat de boswachters op tijd zullen zijn. Zodra de twee boswachters arriveren laten ze hun bootje te water en banen ze zich een weg door het al smeltende ijs naar het wak. Het lukt al snel een touw om de nek van het diertje te krijgen en met een beetje hulp slaagt het zwijntje er in weer op het droge te klauteren. De twee andere zwijntjes, die de hele actie vanaf de kant hebben gadegeslagen, sluiten zich kwispelend aan bij hun verkleumde maatje en lijken duidelijk tevreden. Ondanks dat het dier staat te rillen van de kou lijkt het verder in orde te zijn. Dit tot grote opluchting van de bezoekers en boswachters, die ook meteen kunnen lachen om de toch ietwat stuntelige actie in het bootje. Op een reactie van een Twitteraar die het gelach van de boswachters in het bootje “kostelijk” vindt reageert boswachter Randy:

“Tja je moet toch altijd proberen de humor erin te houden hè ;)”

En op de reactie van een andere Twitteraar die het “smakelijke gelach” en “nat pak” van de boswachters een “bonus” vindt op de goede afloop van de actie reageert Randy:

“Ja, mooi moment met een vleugje humoristisch gestuntel van de boswachters :D”

Twitter
De waardering voor het optreden van de boswachters is groot, blijkt uit de vele likes en positieve reacties die het bericht ontvangt. In één van de reacties merkt een Twitteraar op dat de zwijntjes die toekijken totaal niet schuw lijken te zijn en ze vraagt zich af of dat komt doordat de dieren de (geur van de) boswachters kennen, waarop Randy antwoordt:

“Ja, ze kennen ons en zwijnen zijn heel slim en ze beseffen wel dat wij hun maatje komen helpen.”

Geschrokken, maar in orde
Er komt ook een aantal bezorgde reacties binnen over de toestand van het zwijn en of deze als hij nat is de kou wel kan verdragen, aangezien het diertje het in het filmpje toch wel erg koud lijkt te hebben. Volgens boswachter Randy geen reden voor zorgen:

“Zwijnen zijn harde dieren die veel kunnen hebben. Ze doorkruisen vaker water en kunnen ook goed zwemmen. En in dit geval gaat het ook weer goed met dit zwijn.”

Eind goed, al goed voor deze koude pechvogel! Dankzij de bezorgdheid van de oplettende bezoeker, het snelle optreden van de boswachters en de onvoorwaardelijke steun van zijn soortgenoten is het volgens boswachter Randy goed afgelopen voor dit zwijntje:

“Inmiddels gaat het weer prima met hem en is hij weer wat wijzer over ijs in het bos :)”

Bron: Twitter Randy van Domselaar ©Animals Today Rianne Kingma