Voor het eerst in Nederland heeft een daklozenopvang een persoon met hond onderdak gegeven. Bij IrisZorg in Arnhem, een organisatie voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang, verblijft sinds kort Sandra samen met haar hond Gadget.

Update 17/11/2021: Dit was een pilot. Die is inmiddels afgerond en niet voortgezet, zo meldt IrisZorg.

IrisZorg
Daklozen kunnen met hun hond meestal niet in een opvang terecht | Fotocredit: WarzauWynn Flickr via Compfight cc

Sandra Oudshoorn (59) is sinds een jaar of twee dakloos. Zij en haar speelse hond Gadget zijn onafscheidelijk. Dag en nacht zijn ze bij elkaar, door weer en wind. Ook de recente koude winternachten brachten ze samen op straat door. Ze had geen keus: het is in de daklozenopvang wegens hygiënische redenen namelijk niet toegestaan om een huisdier mee te nemen. De enige optie die ze had was om Gadget in een asiel onder te brengen. En daar moest Sandra niet aan denken: ze slaapt liever op straat dan van Gadget te worden gescheiden. Sandra:

“Ik wil geen afstand doen van mijn hond. Ik heb geen kinderen en geen familie. De hond is mijn kindje, mijn beste vriend, mijn allesje.”

IrisZorg in Arnhem bood uitkomst. Gadget mag sinds kort gewoon in de opvang bij Sandra blijven. En het is een succes: iedereen is dol op Gadget. Volgens Marco Visschedijk van IrisZorg is de discussie aangeslingerd doordat de organisatie geconfronteerd werd met een dakloze met een hulphond, die daar uiteraard geen afstand van kon doen. Toen ze daar een oplossing voor hadden gevonden, besloten ze ook om Sandra en haar hond te helpen. En ze zijn nu zelfs aan het zoeken naar een structurele oplossing, in de vorm van een ruimte met benches voor de honden.

Omdat er steeds meer daklozen komen, groeit de vraag naar opvang waar ook huisdieren welkom zijn. Geschat wordt dat er in Nederland zo’n 100 daklozen zijn met een hond.
.

Waar kunnen daklozen bij kou met hond terecht?

.
Recent hebben ook andere organisaties aandacht gevraagd voor dit probleem en initiatieven genomen om daklozen met een hond te helpen. Zo hielpen de Bikers for Animals verschillende daklozen al aan warme jasjes en andere spullen voor hun honden.
.

Bikers for Animals: stoere bikers met groot hart voor dieren

.
Amber, één van de oprichters van Bikers for Animals en initiatiefneemster van de actie voor daklozen zegt over het initiatief van Iriszorg:

“Iedere gemeente zou een ‘x’ aantal slaapplaatsen beschikbaar moeten hebben voor daklozen met hond. De hond is hun steun en toeverlaat, geeft vaak de kracht om door te gaan. Een dakloze wil niet gescheiden worden (al is het maar voor een nacht) van zijn hond. Dit is zijn/haar alles. Er zijn nog enkele opvangcentra in Nederland waar een dakloze met hond terecht kan, maar deze zijn helaas op 1 hand te tellen.”

Doggy, mede-oprichter van Bikers for Animals, vult aan:

“Dit is fantastisch nieuws! Mensen vergeten vaak dat daklozen erg op zichzelf zijn aangewezen en dat de hond vaak hun enige echte vriend is waar zij samen alles mee doorstaan hebben, het is dan ook ondenkbaar dat zij afstand moeten doen…ook al zou het maar tijdelijk zijn. Dat ze nu samen met de kou binnen kunnen slapen is fantastisch…wij van Bikers for Animals hopen dan ook dat andere opvangadressen dit voorbeeld zullen volgen!”

Update 17/11/2021: Dit was een pilot. Die is inmiddels afgerond en niet voortgezet, zo meldt IrisZorg.

Bronnen:

©AnimalsToday Liesbeth Riekwel