De bruine beren Henk en Eso zijn aangekomen bij hun definitieve thuis. Een jaar geleden zijn ze gered van een miserabel leven; de dieren werden in een kleine kooi gehouden naast een wegrestaurant in Albanië. Na een lange herstelperiode zijn ze afgelopen weekend vervoerd naar de Schotse dierentuin Five Sisters Zoo, die de dieren voortaan opvangt.

beren
Henk en Eso vlak voor hun vertrek uit Opglabbeek | Foto: screenshot video Natuurhulpcentrum/YouTube

Henk en Eso zijn broer en zus en zo’n 3 jaar oud. De dieren zijn het slachtoffer van de illegale dierenhandel. Zeer waarschijnlijk is hun moeder doodgeschoten waarna de wilde, jonge beren verkocht werden. Zo kwamen ze terecht bij een wegrestaurant in Albanië, om als toeristische trekpleister te dienen.

Ze onder erbarmelijke omstandigheden. De kooi was veel te klein en ze kregen maar weinig te eten. Alleen restjes van de keuken en hapjes van passerende toeristen. Voor hun water waren ze afhankelijk van de regen. Beide beren waren ondervoed en extreem dun, ze wogen zo’n 70 kilo, terwijl ze het dubbele hadden moeten wegen.

beren
Eso moet verdoofd worden voor het transport | Foto: screenshot video Natuurhulpcentrum/YouTube

Herstelperiode
In mei 2017 zijn ze gered en tijdelijk overgebracht naar de Albanese dierentuin Tirana Zoo, in afwachting van de benodigde documenten om verder te reizen. Daarna kwamen ze terecht bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, België, om te herstellen. Nu ze een jaar later in betere conditie zijn, konden ze vertrekken naar hun definitieve woonplaats.

Op vrijdag 4 mei werden ze daarom vervoerd naar dierentuin Five Sisters Zoo in Schotland. Hier leven ook drie andere geredde beren en vier voormalige circusleeuwen, die eerder opgevangen waren in het Belgische Natuurhulpcentrum. Brian Curran is de eigenaar van de dierentuin, samen met zij vrouw Shirley:

“We zijn blij dat we Henk en Eso mogen verwelkomen. Hoewel ze geen goede start in het leven hebben gehad, zijn we ervan overtuigd dat de jonge beren zich snel thuis zullen voelen in hun nieuwe verblijf en dat ze in de juiste omgeving en met goede zorg, echte beren zullen worden.”

Op zaterdag gingen de beren al gelijk op onderzoek uit. Bekijk hieronder het vertrek vanuit Opglabbeek:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Metamorfose
Het Natuurhulpcentrum is tevreden over het herstel van de beren en heeft er alle vertrouwen in dat de Five Sisters Zoo geschikt voor ze is, zo vermeldt de organisatie op haar website:

“De dieren maakten in het Natuurhulpcentrum een ware transformatie mee: ze kregen voldoende en vers voedsel, en werden elke week verwend met verse zalm en honing. De dieren sterkten aan en kregen een prachtige vacht. Five Sisters Zoo in Schotland is geen onbekende voor het Natuurhulpcentrum, aangezien ze in het verleden al drie beren van ons opvingen. We zijn dus zeker dat ze daar een goede thuis krijgen!”

Bronnen: Five Sisters Zoo, BBC, Natuurhulpcentrum, Winton Bear Foundation ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.