Met de brute moord op dierenarts Israël Martinez werd de Nederlandse dierenhulp organisatie Stichting Dierenhulp keihard geconfronteerd met de dagelijkse ellende in het eens zo paradijselijke Isla Margarita. Waar vroeger vliegtuigen vol toeristen naar het Zuid-Amerikaanse eiland vertrokken vanuit Nederland gaat er nu geen enkel toestel meer.

Stichting Dierenhulp

Op het eiland is sinds 1996 de Nederlandse Stichting Dierenhulp werkzaam voor het welzijn van dieren. “Vooral de arme bevolking zijn we tot dienst waar we gratis sterilisaties voor uitvoeren. Op die wijze wordt de zwerfdierenpopulatie op natuurlijke wijze teruggedrongen. Het is ontstaan uit de belofte aan mijn hondje Rakker, uit liefde voor dieren,” laat oprichter Mark Erwin Vos weten.

De moord op dierenarts Martinez hakt erin bij alle betrokkenen. Motief zoals de politie het aangaf het idee dat in de kliniek verdovende middelen aanwezig waren. Medicijnen voor dieren die wellicht ook geestverruimend zouden werken. Nadat de arts niet op kwam dagen en reageerde op telefoontjes werd alarm geslagen, met als uitkomst de vondst van het lichaam dat na de moord in brand was gestoken.

“Het is een enorme klap voor ons allemaal. Met name omdat we niets hebben dat van waarde is. We helpen dieren. Stageplaatsen vulden wij al niet meer in met verzoeken vanuit Nederland en België omdat het veel te gevaarlijk is. Nu ook Nederlandse media verslagen en beelden tonen van de dagelijkse ellende in Venezuela dringt steeds meer door in welke puinhoop het land verzeild is geraakt. Wij werken er onder gevaarlijke omstandigheden aan het welzijn van mens en dier.”

Nadat de populistische president Hugo Chaves de macht greep in 1999 is het land afgegleden. Het geld dat binnenkomt met de verkoop van olie is in verkeerde handen. Ook de opvolger van Chaves Nicolas Maduro onderdrukt de eigen bevolking. Dagelijks wordt nu in de starten gevochten door de studenten en bevolking die hun rechten opeisen. Stichting Dierenhulp werkt low profile door, omdat dieren nu eenmaal dagelijkse zorg nodig hebben. In de kliniek is inmiddels bewaking aanwezig.

“Het is te gek voor woorden dat je die maatregelen moeten treffen. Omdat je gekken buiten de deur wilt houden. Na overleg met de nabestaanden van dierenarts Israël Martinez werd gehoor gegeven aan de oproep van zijn ouders om toch door te gaan met het redden van dieren. Omdat juist dat het doel was van de vermoorde dierenarts. Laat zijn dood niet voor niets zijn was de oproep van zijn naaste familie. En daar hebben we na overleg met iedereen gehoor aan gegeven. Het kwade mag niet zegevieren.” Aldus Mark Vos.

Stichting Dierenhulp is naast Venezuela ook actief in Caribisch Nederland, Griekenland, Spanje en Costa Rica. Het vrijwilligerswerk bestaat uit het grootschalig steriliseren van zwerfdieren.

Persbericht Stichting Dierenhulp